Buitenland

IDF: ‘Lichamen van zes door Hamas vermoorde gijzelaars gevonden in Rafah-tunnel’

01-09-2024 13:57

Het terrein van het Supernova muziekfestival in het zuiden van Israel nabij Kibboets Re'im, waar Hamas-terroristen op 7 oktober 2023 zijn totaal 364 mensen op gruwelijke wijze vermoordde, is een herdenkingsplek geworden. Foto @Zamire Willems/TPO

De lichamen van zes gijzelaars, die op 7 oktober levend door Hamas werden ontvoerd, zijn in de nacht van zaterdag op zondag teruggevonden in een tunnel in Rafah, het zuidelijke deel van de Gazastrook. De Israëlische Defensiemacht (IDF) vond de lichamen naar eigen zeggen kort nadat ze “op brute wijze’ door terroristen van de terreurorganisatie Hamas waren vermoord, mogelijk slechts een dag of twee geleden.

 

Redactie, TPO, 1 september 2024 – Het gaat om Hersh Goldberg-Polin (23), Eden Yerushalmi (24), Ori Danino (25), Alex Lubnov (32), Carmel Gat (40) en Almog Sarusi (27).

Goldberg-Polin, Yerushalmi, Lubnov, Sarusi en Danino (een niet-dienstdoende onderofficier) werden ontvoerd van het Nova-muziekfestival nabij Kibboets Re’im, terwijl Gat werd meegenomen van Kibboets Be’eri, meldt The Times of Israel.

“Volgens een eerste beoordeling zijn ze op brute wijze vermoord door Hamas-terroristen kort voordat we hen bereikten. Ze werden levend ontvoerd op de ochtend van 7 oktober door de terreurgroep Hamas. Hun lichamen zijn tijdens gevechten in Rafah gevonden, in een tunnel, ongeveer een kilometer verwijderd van de tunnel waaruit we een paar dagen geleden Farhan al-Qadi hebben gered,” zegt IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari.

Volgens Israëlische media vonden de autopsies de hele nacht plaats. De lichamen van de zes gijzelaars zouden schotwonden vertonen aan het hoofd en andere delen van hun lichaam. Ook zouden er tekenen zijn dat ze zijn vastgebonden, was er sprake van systematische verwaarlozing en hebben ze zich lange tijd niet kunnen wassen. Daarnaast zouden er aanwijzingen zijn van verwondingen die de gijzelaars tijdens hun ontvoering hebben opgelopen, die in de loop van de tijd zijn behandeld.

Het IDF vermoed dat de zes ontvoerden tijdens de oorlog van het noorden van de Gazastrook naar Rafah in het zuiden zijn vervoerd, waar ze uiteindelijk op gruwelijke wijze zijn vermoord.

20 meter onder de grond

De IDF verklaart dat zij niet de exacte locatie van de gijzelaars hadden, maar wel waren er aanwijzingen van een bepaald gebied waar de zes zich konden bevinden. Reden waarom de IDF uiterst zorgvuldig opereerde in het specifieke gebied.

“Sinds Farhan werd gevonden, legden de troepen de nadruk op het nóg voorzichtiger opereren dan gewoonlijk, vanwege het besef dat er mogelijk nog meer gijzelaars in de buurt zouden kunnen zijn. We hadden geen informatie over de exacte locatie van de gijzelaars,” aldus Hagari.

De troepen doorzochten zaterdag een tunnelcomplex, ongeveer 20 meter onder de grond, en vonden uiteindelijk de gijzelaars, dood. Hun ontzielde lichamen zijn ‘s nachts uit de Gazastrook gehaald en naar Israël gebracht voor identificatie.

De IDF verklaart dat er geen gevechten met Hamas-terroristen in de tunnel plaatsvonden en dat de bewakers – die waarschijnlijk de zes gijzelaars hebben vermoord – waren gevlucht uit het gebied. Echter, bovengronds in het gebied waar de tunnel zich bevond, vochten troepen wel tegen terroristen.

 

‘Verbijsterd en woedend’

De Amerikaanse president Joe Biden zegt “verbijsterd en woedend” te zijn over de dood van de gijzelaars. Ook over de Israëlisch-Amerikaanse burger Goldberg-Polin, wiens ouders, Jon en Rachel, hij en andere Amerikanen in hun gebeden hielden.

“Ik heb onvermoeibaar gewerkt om hun geliefde Hersh veilig bij hen terug te brengen en ben diepbedroefd door het nieuws van zijn dood. Het is even tragisch als verwerpelijk. En vergis je niet, de leiders van Hamas zullen boeten voor deze misdaden. We blijven dag en nacht werken aan een deal om de vrijlating van de resterende gijzelaars veilig te stellen,” zegt Biden.

Ook de Amerikaanse vice-president en presidentskandidaat Kamala Harris betuigt haar medeleven aan de familie Goldberg-Polin:

“Doug (Emhoff, de man van Harris, red.) en mijn gebeden zijn bij Jon Polin en Rachel Goldberg-Polin, de ouders van Hersh, en bij iedereen die Hersh kende en liefhad. Toen ik Jon en Rachel eerder dit jaar ontmoette, zei ik tegen hen: Jullie zijn niet alleen. Dat blijft zo, ook nu ze om dit verschrikkelijke verlies rouwen.”

Kamala Harris: “Hamas is een kwaadaardige terroristische organisatie, met deze moorden heeft Hamas nog meer Amerikaans bloed aan zijn handen.”

‘Gebroken harten’

De familie van Goldberg-Polin zegt in een korte verklaring “gebroken harten” te hebben.

“De familie Goldberg-Polin is diepbedroefd om het overlijden van hun geliefde zoon en broer, Hersh, aan te kondigen. De familie bedankt jullie allemaal voor jullie liefde en steun en vraagt om privacy op dit moment”, aldus een verklaring van de familie, die laat weten ‘gebroken harten’ te hebben,

Gil Dickmann, de neef van de vermoorde gijzelaar Carmel Gat en een prominente stem onder degenen die campagne voeren voor de vrijlating van de gijzelaars, roept het publiek op de straat op te gaan: “De nachtmerrie is uitgekomen. Het was in onze handen. Kom uit je huizen om de volgende moord te stoppen”, schrijf hij in een bericht op het sociale platform X.

In een ander, hartverscheurend bericht richt hij zich direct tot Carmeli:

“Sorry, Carmeli. Sorry dat we niet stopten toen we konden. Sorry dat we je lieten vermoorden (..) ” Ik zou willen dat ter nagedachtenis aan jou duizenden vanavond komen demonstreren, net zoals jij zou hebben gedaan. Ik wens dat in jouw herinnering alle ontvoerden en de ontvoerden die nog gered kunnen worden, via een deal terugkeren. Sorry, Carmeli. Sorry dat ik niet genoeg heb gedaan.”

 

‘Degene die onze ontvoerden heeft vermoord, wil geen deal’

President Isaac Herzog verklaart dat, met de aankondiging van de dood van de gijzelaars, het hart van een hele natie in stukken is gebroken: “In naam van de hele Staat Israël houd ik hun families in mijn hart en vraag ik om vergeving. Vergeving voor het niet kunnen terugbrengen van je geliefden naar huis.”

Ook minister van Defensie Yoav Gallant betuigt zijn medeleven: “In deze pijnlijke en moeilijke tijd gaan mijn gedachten en mijn hart uit naar de families van de gijzelaars die zijn vermoord.”

Premier Benjamin Netanyahu heeft zondagochtend een videoboodschap opgenomen waarin hij er wederom op hamert dat de terreurorganisatie Hamas niet geïnteresseerd is in een deal:

Netanyahu: “Degene die onze ontvoerden heeft vermoord, wil geen deal. Degene die onze ontvoerders heeft vermoord, bloed op zijn hoofd. Wij gaan op jacht en pakken hem en komen met hem tot een afrekening.”

 


De aankondiging van de terugkeer van de lichamen van de zes gijzelaar, die kwam nadat onlangs andere lichamen van gijzelaars uit de Gazastrook waren teruggebracht, leidde onmiddellijk tot woedende reacties tegen Netanyahu en zijn regering.

Zij worden ervan beschuldigd te hebben gefaald in het veiligstellen van een deal om de gijzelaars terug te brengen, en hen zo te hebben overgelaten aan hun dood.

Forum van gijzelaarfamilies hekelt premier, roept op tot protesten

Het Forum van Gijzelaars en Vermiste Families, een prominente actiegroep die veel familieleden van ontvoerden vertegenwoordigt die in Gaza worden vastgehouden, kondigde zondag grote protesten aan, nu de crisis zijn twaalfde maand nadert.

De organisatie zegt onder meer op het sociale platform X dat er om 16.00 uur een protest zal plaatsvinden in Jeruzalem op het moment dat het kabinet bijeenkomt, gevolgd door een grote demonstratie om 19.00 uur in Tel Aviv buiten het Kirya-verdedigingshoofdkwartier.

Forum van Gijzelaars en Vermiste Families: “Netanyahu: Genoeg met de excuses. Genoeg met de spin. Genoeg met de verlating. Het is tijd om onze gijzelaars naar huis te brengen — degenen die leven voor rehabilitatie en de gevallenen en vermoorden voor begrafenis in hun land.”

 

Philadelphi-corridor

De aankondiging van de dood van de gijzelaars kwam slechts enkele dagen nadat Netanyahu naar verluidt tegen Gallant had gezegd, dat hij zijn standpunt van het handhaven van Israëlische troepen in de Philadelphi-corridor boven het redden van de levens van de overgebleven gijzelaars in Gaza prioriteit gaf.

Het standpunt werd gedeeld tijdens een verhitte vergadering van het veiligheidskabinet, waarin de premier het hoogste ministeriële orgaan liet stemmen om een reeks kaarten goed te keuren die door de IDF waren opgesteld. Hierin werd getoond hoe Israël van plan is zijn troepen in de corridor te houden tijdens de eerste fase van het gijzelaars/staakt-het-vuren voorstel, dat wordt onderhandeld.

“Je besluit om in de Philadelphi-corridor te blijven. Is dit logisch voor jou? Er zijn daar levende gijzelaars!” riep Gallant uit.

Minister van Strategische Zaken Ron Dermer antwoordde: “De premier kan doen wat hij wil.”

Gallant antwoordde: “De premier kan inderdaad alle beslissingen nemen en hij kan ook besluiten om alle gijzelaars te doden.”

IDF-chef van staf Herzi Halevi en Mossad-chef David Barnea uitten ook hun zorgen over de strategie van de premier, waarbij de militaire chef zei dat het defensie-establishment geen probleem zou hebben met een tijdelijke terugtrekking tijdens een staakt-het-vuren.

Mogelijk nog 101 gijzelaars in leven

De IDF denkt dat 101 van de 251 gijzelaars die op 7 oktober door Hamas zijn ontvoerd, momenteel nog in de Gazastrook gevangen gehouden worden, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen. Zo ook de lichamen van ten minste 33 gijzelaars, die door de IDF als dood zijn bevestigd.

De terreurorganisatie Hamas heeft 105 burgers vrijgelaten tijdens een wapenstilstand van een week eind november, vier gijzelaars werden daarvoor al vrijgelaten. Acht gijzelaars zijn levend door troepen gered en de lichamen van 37 gijzelaars zijn teruggevonden, waaronder drie die per ongeluk door het leger zijn gedood terwijl ze probeerden te ontsnappen aan hun ontvoerders.

Hamas houdt ook twee Israëlische burgers vast die in 2014 en 2015 de Gazastrook zijn binnengegaan, evenals de lichamen van twee IDF-soldaten die in 2014 werden gedood.

Op 25 juli kondigde de IDF aan dat ze de lichamen hadden teruggevonden van vijf gijzelaars: Ravid Katz (51), Oren Goldin (33), Maya Goren (56), Sgt. Kiril Brodski (19) en Staff Sgt. Tomer Yaakov Ahimas (20).

Op 20 augustus haalde het leger de stoffelijke resten op van zes andere gijzelaars: Alex Dancyg (75), Yagev Buchshtav (35), Chaim Peri (79), Yoram Metzger (80), Nadav Popplewell (51) en Avraham Munder (78).

Afgelopen woensdag verklaarde het leger dat het het lichaam had teruggebracht van een Israëlische soldaat, die op 7 oktober door Hamas werd gedood en ontvoerd. Op verzoek van de familie werd de naam van die gijzelaar niet onmiddellijk gepubliceerd.

Dinsdag werd gijzelaar Qaid Farhan al-Qadi levend gered uit de Gazastrook tijdens een speciale actie van de IDF. Na zijn terugkeer zei hij dat hij Netanyahu had gezegd dat het tijd was om “een einde te maken” aan de gijzelingskwestie. Ook riep hij het publiek op om “alles te doen — demonstraties, alles — om de mensen thuis te krijgen.

 

Lees ook: Conflict in kabinet Israël over troepen in bufferzone