Buitenland

Turkije wil lid worden van BRICS om wereldwijde invloed te vergroten

02-09-2024 14:14

Foto: Bloomberg.

Turkije heeft officieel een aanvraag ingediend om toe te treden tot de BRICS-groep van opkomende economieën. Dit besluit weerspiegelt de ambitie van Turkije om zijn mondiale invloed te vergroten en nieuwe allianties te smeden buiten zijn traditionele Westerse bondgenoten.

 

Redactie, TPO, 2 september 2024 – De regering van president Recep Tayyip Erdogan ziet de geopolitieke machtsverhoudingen verschuiven weg van de ontwikkelde economieën. Door zich aan te sluiten bij BRICS, wil Turkije zijn diplomatieke banden versterken in een multipolaire wereld, terwijl het ook zijn verplichtingen als belangrijk lid van de NAVO blijft nakomen, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Frustratie over EU

Turkije diende enkele maanden geleden de aanvraag in, uit frustratie over het gebrek aan vooruitgang in de decennialange poging om toe te treden tot de Europese Unie. De aanvraag volgt ook op spanningen binnen de NAVO nadat Turkije nauwe banden met Rusland heeft onderhouden na de invasie van Oekraïne in 2022.

Samenwerking Rusland en China

BRICS, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, heeft zich gepositioneerd als een alternatief voor door het Westen gedomineerde instituten zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Turkije hoopt dat een BRICS-lidmaatschap kan helpen bij het versterken van de economische samenwerking met Rusland en China, en als handelsverbinding tussen de EU en Azië kan fungeren.

 

President Erdogan benadrukt het belang van samenwerking met zowel Oost als West. “Turkije kan een sterke, welvarende en effectieve natie worden door zijn relaties met zowel het Oosten als het Westen te verbeteren,” zei Erdogan in Istanboel. “Elke andere aanpak zou Turkije schaden.”

Een mogelijke uitbreiding van BRICS, inclusief het lidmaatschap van Turkije, wordt later dit jaar besproken tijdens een top in Kazan, Rusland.