Economie

Biden blokkeert overname US Steel door Nippon Steel

05-09-2024 11:11

Joe Biden op bezoek bij US Steel in april dit jaar. Foto: Bloomberg.

De Amerikaanse president Joe Biden wil de overname van United States Steel Corp. door het Japanse Nippon Steel Corp., ter waarde van 14,1 miljard dollar, blokkeren. Dit wordt bevestigd door bronnen die bekend zijn met de zaak.

 

Redactie, TPO, 5 september 2024 – De deal staat onder toezicht van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), dat zich bezighoudt met veiligheidsrisico’s bij buitenlandse overnames van Amerikaanse bedrijven. De beslissing van Biden kan al deze week vallen, meldt Bloomberg.

US Steel wil deal doorzetten

US Steel heeft aangegeven alle juridische opties te overwegen om de overname toch door te laten gaan. Het bedrijf stelt dat er geen nationale veiligheidsrisico’s zijn, omdat Japan een bondgenoot is van de VS. Ook Nippon Steel benadrukt dat het niet van plan is zich vrijwillig terug te trekken en hoopt op een eerlijke behandeling van de zaak.

Politieke spanningen

Het blokkeren van de overname leidt tot politieke spanningen in de VS, vooral in Pennsylvania, waar US Steel gevestigd is en waar vakbonden tegen de overname zijn. De kwestie speelt zich af tijdens een verkiezingsjaar, waarin zowel Biden als zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump hun standpunt hebben ingenomen. Trump heeft eerder beloofd de deal te blokkeren als hij verkozen wordt.

Japan: inmenging ongepast

De mogelijke blokkering van de overname roept ook kritiek op in Japan. De Japanse minister van Digitale Transformatie, Taro Kono (foto onder), noemt de inmenging van de Amerikaanse overheid “ongepast” en waarschuwt voor mogelijke verstoring van de vrije markt.

Als de deal wordt geblokkeerd, dreigt US Steel duizenden banen te verliezen en mogelijk productiefaciliteiten te sluiten in Pennsylvania. Dit zou een klap zijn voor het bedrijf, dat als iconisch wordt gezien in de Amerikaanse industrie.