Binnenland

Minister Madlener verwacht beperkte overlast van Duitse grenscontroles

13-09-2024 13:14

Illustratiefoto. Beeld @Yvonne Huijbens/Pixabay

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) verwacht enige overlast van de nieuwe Duitse grenscontroles, maar denkt dat deze beperkt zal zijn omdat Duitsland steekproefsgewijs zal controleren. Duitsland heeft de grenscontroles aangekondigd als maatregel om illegale immigratie tegen te gaan.

 

Redactie, TPO, 13 september 2024 – Madlener vindt dat ook Nederland soortgelijke maatregelen zou moeten overwegen.

De minister heeft contact gehad met de transportsector, die zich volgens hem goed voorbereidt op de mogelijke gevolgen van de controles. De minister belooft om contact op te nemen met zijn Duitse collega als de hinder te groot blijkt te zijn, om te bekijken of aanpassingen nodig zijn, aldus het ANP.

Economische schade

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) vreest voor mogelijke economische schade door de invoering van de grenscontroles. Ongeveer 100.000 vrachtwagens passeren dagelijks de grens, een uur vertraging kost een vrachtwagen zo’n 100 euro.

Deze onverwachte maatregel kan aanzienlijke impact hebben op de kosten en de efficiëntie van het transport.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt de situatie “uitermate vervelend”, omdat ondernemers onzeker zijn over de precieze gevolgen: “Het is echt even afwachten. Je kan er ook niet op inspelen, omdat we domweg niet weten of ze doorgaan, hoe dan en hoe streng ze zijn.”