Buitenland

Oekraïne nodigt VN en Rode Kruis uit naar Koersk tijdens militaire operatie

16-09-2024 11:58

Bord 'Koersk 108 km', aan de Russisch-Oekraïnese grens nabij Soemy. Foto @Evgeniy Maloletka/AP

Oekraïne nodigt de Verenigde Naties en het Internationaal Comité van het Rode Kruis uit om de militaire operatie in de Russische regio Koersk te observeren. Minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha zegt dat zijn land bereid is om “hun werk te faciliteren om aan te tonen dat het zich houdt aan internationale humanitaire wetgeving”.

 

Redactie, TPO, 16 september 2024 – Dit meldde de minister op X. Al wekenlang zijn Oekraïense troepen actief in de grensregio Koersk, waar ze begin augustus een verrassingsaanval uitvoerden. Deze aanval leidde tot de evacuatie van Russische burgers.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de eigen troepen zich steeds aan internationale standaarden hebben gehouden. Het beschrijft het Oekraïense leger als een “beschaafd Europees leger” dat zich zeer professioneel gedraagt tijdens de operaties in de regio.

Nog geen reactie van Rusland of internationale organisaties

Tot nu toe heeft Rusland niet gereageerd op de Oekraïense uitnodiging voor de VN en het Rode Kruis. Ook de internationale organisaties hebben nog geen beslissing bekendgemaakt over een mogelijke aanwezigheid in Koersk.

Ondertussen probeert Rusland de Oekraïense troepen in de regio terug te dringen. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn maandag twee dorpen in de grensregio heroverd.