Buitenland

Palestijnen dringen aan op VN-resolutie over Israëlische terugtrekking

18-09-2024 10:55

Verenigde Naties @PIxabay

De Palestijnen roepen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op om te stemmen voor een resolutie die Israël aanspoort zich terug te trekken uit de bezette Palestijnse gebieden. Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezet Israël de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

 

Redactie, TPO, 18 september 2024 – Riyad Mansour, de Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, benadrukte in zijn toespraak in New York het belang van een resolutie die in lijn is met internationaal recht, meldt het ANP.

“Sta alstublieft aan de goede kant van de geschiedenis, met internationaal recht, met vrijheid, met vrede. Het alternatief is wat u elke dag op uw tv-scherm ziet en wat het Palestijnse volk aan den lijve ondervindt.”

Resolutie en stemming bij de VN

De resolutie werd aangevraagd door een aantal VN-lidstaten en is bedoeld om het Internationaal Gerechtshof te betrekken bij het conflict. Het doel is om een adviserende mening te krijgen van het hoogste VN-hof over de Israëlische bezetting. Naar verwachting zal er woensdag over de resolutie worden gestemd door de Algemene Vergadering.