Economie

Energietransitie onder druk door mensenrechtenschendingen

29-09-2024 14:11

Foto: ASN.

De energietransitie in Nederland verloopt snel. Meer dan de helft van de elektriciteitsproductie komt inmiddels uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon en het streven is dat dat tegen 2030 maar liefst 85 procent is. Hoewel deze versnelling noodzakelijk is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, waarschuwt Kirsten Kossen, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij ASN Bank, dat deze haast niet ten koste mag gaan van mensenrechten.

 

Redactie, TPO, 29 september 2024 – Kossen wijst erop dat de productie van zonnepanelen, windmolens en batterijen, ondanks hun duurzame imago, gepaard kan gaan met ernstige misstanden in de productieketen. Zo zijn er zorgen over de omstandigheden bij de winning van essentiële grondstoffen voor hernieuwbare energie. In 2022 vonden meer dan 2000 ongelukken plaats in mijnen, waarvan 49 met dodelijke afloop.

Dwangarbeid Oeigoeren

Verder blijkt uit onderzoek dat de productie van zonnepanelen in China kwetsbaar is voor het gebruik van dwangarbeid door Oeigoeren in de Xinjiang-regio. In 2023 kwam nog steeds zo’n 35 procent van het wereldwijd geproduceerde polysilicium, een cruciale grondstof voor zonnepanelen, uit deze regio.

Kossen benadrukt dat strengere regelgeving nodig is om deze schendingen aan te pakken: “De urgentie om over te stappen naar hernieuwbare energie moet gepaard gaan met een inzet voor betere arbeidsomstandigheden. Alleen door verantwoorde productie en eerlijke arbeidsomstandigheden te waarborgen, kunnen we een duurzame toekomst creëren die niet ten koste gaat van mensenrechten.”