Redactie, TPO, 30 september 2024 – . Dit blijkt uit gesprekken die Argos de afgelopen maanden voerde met betrokkenen en deskundigen.
Wetterskip Fryslân weigert voortaan mee te werken aan het verlagen van het waterpeil, wat een ernstige belemmering vormt voor de plannen voor gaswinning in Friesland. Door gaswinning daalt de bodem, die in Friesland al aanzienlijk is gezakt. Het waterschap waarschuwt dat verdere bodemdaling door nieuwe gasboringen onherstelbare schade zal veroorzaken aan het watersysteem.
Het besluit van Wetterskip Fryslân plaatst het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en gasboorbedrijf Vermilion in een moeilijke positie, omdat hun plannen voor toekomstige gaswinning hierdoor op losse schroeven komen te staan.
Het besluit van het waterschap zet kabinetsplannen om de kleine gasvelden in Friesland versneld leeg te halen, onder druk.
Het nieuwe beleid van het waterschap om niet langer het waterpeil te verlagen, kent een duidelijke voorgeschiedenis. Jarenlang verlaagde het waterschap zelf het waterpeil, zodat boeren hun landbouwgrond langer konden gebruiken. Dit leidde echter tot bodemdaling. Nu komt het waterschap van dat beleid terug.
“Friesland is als een badkuip, met op het laagste punt veengrond. Door het waterpeil te verlagen droogt de al kwetsbare veenlaag uit en krimpt verder. Vroeger verlaagden we het waterpeil opnieuw, maar dat doen we niet meer, want de schade aan de bodem is onherstelbaar. We hebben onze koers nu echt aangepast”, aldus dagelijks bestuurder Remco van Maurik tegen Argos.
In plaats van bodemdaling te stimuleren, heeft het waterschap de afgelopen jaren gewerkt aan beleid om het waterpeil juist te verhogen en verdere schade aan de bodem te voorkomen. Dit proces, in samenwerking met agrariërs en natuurbeheerders, was complex en vergde jaren van overleg.
“Niet iedereen was er blij mee, maar we hebben nu brede overeenstemming bereikt,” aldus Van Maurik. Binnen de coalitie, waartoe ook partijen als BBB en GroenLinks/PvdA behoren, is de afspraak gemaakt om niet meer mee te werken aan bodemdaling en dus ook niet aan gaswinning.
Hoewel Wetterskip Fryslân officieel een adviserende rol heeft bij gaswinning, heeft het in het verleden meegewerkt als de regering besloot door te gaan met boringen. Het waterschap adviseert standaard tegen mijnbouw die bodemdaling versnelt, maar hield zich tot nu toe aan de besluiten van de overheid.
Wetterskip Fryslân zet zich nu actief in tegen nieuwe gaswinning en de uitbreiding van bestaande boringen. Zo loopt er momenteel een zaak bij de Raad van State tegen gasboringen bij de Zuid-Friese dorpen De Blesse en Blesdijke.