Binnenland

Rutte: ‘Oekraïne moet snel lid worden van de NAVO’

01-10-2024 11:51

NAVO
Shutterstock.

Mark Rutte heeft tijdens zijn eerste vergadering als secretaris-generaal van de NAVO met de 32 ambassadeurs benadrukt dat Oekraïne snel moet toetreden tot het bondgenootschap. “Oekraïne hoort thuis in de NAVO,” zegt hij terwijl hij officieel de voorzittershamer in ontvangst neemt van zijn voorganger, Jens Stoltenberg.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – In zijn toespraak onderstreept Rutte het belang van een sterk en onafhankelijk Oekraïne voor de veiligheid in Europa. Hij verwijst naar zijn persoonlijke ervaring met de neergeschoten vlucht MH17 in 2014, waaruit blijkt dat het conflict in Oekraïne niet beperkt blijft tot de frontlinies.

“Er kan geen sprake zijn van blijvende veiligheid in Europa zonder Oekraïne,” voegt hij eraan toe.

Rutte geeft aan dat het van groot belang is om de toezeggingen van de recente NAVO-top in Washington, waar de weg naar Oekraïens lidmaatschap werd bevestigd, na te komen. Hij benadrukt de noodzaak van samenwerking met andere landen die dezelfde waarden en belangen delen, waaronder die in Oost-Azië, Oceanië en de Europese Unie.

Oproep tot meer investeringen in de NAVO

Daarnaast doet hij een oproep tot meer investeringen in de NAVO om de effectiviteit te vergroten. “Als we meer willen doen, moeten we meer uitgeven”, aldus Rutte, waarbij hij pleit voor betere uitrusting en snellere innovatie.

De kersverse secretaris-generaal van de NAVO besluit de vergadering met een grap: “Als er één baan is die kan maken dat ik mijn huis in Den Haag verlaat, dan is het wel deze.”

Lees ook: LIVESTREAM: Rutte neemt leiderschap NAVO over van Stoltenberg