Buitenland

Strengere Duitse grenscontroles: 2500 migranten onderschept

01-10-2024 17:47

Illustratiefoto. Beeld @Yvonne Huijbens/Pixabay

De Duitse politie heeft in de afgelopen twee weken bijna 2500 illegale grensoversteken geregistreerd. Dit is het resultaat van de verscherpte grenscontroles die sinds halverwege september zijn ingevoerd langs de grenzen met Nederland en andere buurlanden. De maatregel is bedoeld om het aantal migranten zonder geldige papieren dat Duitsland probeert binnen te komen, terug te dringen.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Tussen 16 en 30 september heeft de federale politie 1546 personen de toegang tot het land geweigerd, aldus het ANP. Daarnaast zijn 69 personen weggestuurd omdat zij een inreisverbod hebben. Ook zijn 49 mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De politie heeft geen details verstrekt over de exacte locaties waar de grensoverschrijdingen plaatsvonden.

De grenscontroles worden uitgevoerd langs de grenzen met Nederland, België, Denemarken en Luxemburg. Controles bij andere buurlanden waren al langer van kracht. De maatregel blijft naar verwachting zes maanden van kracht.

Kritiek Duitse politievakbond

Ondanks de toegenomen controles heeft de Duitse politievakbond onlangs kritiek geuit op de effectiviteit ervan. Volgens de bond wordt er aan de westelijke grenzen relatief weinig illegale migratie en mensensmokkel waargenomen. Ook stelt de bond dat smokkelaars vaak manieren vinden om de controleposten te omzeilen, wat de impact van de maatregel beperkt.