Binnenland

Poging om spoedzorg in ziekenhuis Heerlen te behouden mislukt

10-10-2024 17:40

ambulance
Ambulance. Foto @Mauvries/Shutterstock

Het is de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema, niet gelukt om de spoedzorg in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen te behouden. De verhuizing van de spoedeisende hulp, de intensive care en de acute geboortezorg naar de nevenvestiging in Sittard gaat door.

 

Redactie, TPO, 10 oktober 2024 – Agema (PVV) benadrukt dat het ziekenhuis wel de mogelijkheid van een terugkeer in de toekomst openhoudt.

Agema reisde donderdag naar Zuid-Limburg op verzoek van de Tweede Kamer, die haar vroeg om het ziekenhuisbestuur te overtuigen dat de spoedzorg in Heerlen kon blijven. De minister stelde dat de uiteindelijke beslissing aan het ziekenhuis is, maar het bestuur van het Zuyderland gaf aan dat het niet genoeg personeel heeft om de spoedzorg op beide locaties open te houden.

Daarnaast werd aangegeven dat het voortzetten van de zorg in Heerlen ook financieel niet haalbaar is.

Toekomstige mogelijkheden voor terugkeer van zorg

Na haar bezoek aan het Zuyderland-ziekenhuis geeft Agema aan dat het ziekenhuisbestuur bereid is om te kijken naar mogelijkheden om in de toekomst de verdwenen afdelingen terug te krijgen. Ze verklaart: “We hebben vandaag afgesproken dat er rekening wordt gehouden met extra gebouwen, zodat er op twee locaties een spoedeisende hulp en een intensive care kunnen zijn, mocht het personeelstekort zijn opgelost.”

Agema toont begrip voor de huidige situatie van het ziekenhuis, dat door grote personeelstekorten niet in staat is om op beide locaties spoedzorg te bieden.

De minister vindt het cruciaal om de discussie over de verhuizing achter zich te laten en te zorgen voor een positieve sfeer rond het ziekenhuis: “Een goede sfeer zorgt ervoor dat artsen en verpleegkundigen zich hier willen vestigen.”

Dat zou namelijk een oplossing kunnen zijn voor het personeelstekort waarmee het Zuyderland momenteel kampt.

Financiële zekerheid voor streekziekenhuizen

De minister hoopt dat streekziekenhuizen aantrekkelijker worden voor zorgprofessionals door hen meer financiële zekerheid te bieden. Een beter imago van deze ziekenhuizen moet helpen om personeel te vinden, zodat Heerlen in de toekomst weer een volwaardig ziekenhuis kan worden met volledige spoedeisende hulp, intensive care en acute geboortezorg.

Zuyderland-baas David Jongen benadrukt het belang van Agema’s begrip voor de koers die het ziekenhuis inslaat: “Het begrip is er. Wij kunnen nu verder en dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

De focus ligt nu op het verder ontwikkelen van de zorg in de regio, ondanks de huidige uitdagingen.

Bron: ANP