Buitenland

Netanyahu: ‘VN moet vredestroepen uit Libanon terugtrekken’

13-10-2024 13:34

Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Foto @Kobi Wolf/Bloomberg

De spanningen tussen Israël en de VN-vredesmissie UNIFIL in het zuiden van Libanon blijven oplopen. In de afgelopen twee dagen zijn vijf blauwhelmen gewond geraakt door Israëlische aanvallen in Zuid-Libanon. Premier Benjamin Netanyahu heeft aangedrongen op de terugtrekking van de UNIFIL-soldaten uit gevechtsgebieden en ze verzocht geen posities in te nemen binnen 5 kilometer van de Israëlische grens.

 

Redactie, TPO, 13 oktober 2024 – “Het is tijd dat u UNIFIL terugtrekt uit de bolwerken van Hezbollah en uit de gevechtsgebieden. Uw weigering om de UNIFIL-soldaten te evacueren, maakt hen tot gijzelaars van Hezbollah. Door uw UNIFIL ‘vredeshandhaver’ niet te evacueren, brengt u hun leven in gevaar. We hebben u talloze keren gevraagd om te evacueren, en u blijft weigeren”, zegt Netanyahu in een boodschap aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

 

‘Europese leiders moeten Hezbollah bekritiseren, niet Israël’

UNIFIL verklaart dat de Israëlische defensiemacht (IDF) tijdens aanvallen verschillende UNIFIL-posten heeft geraakt, waaronder het hoofdkwartier in Naqoura. Bij deze incidenten zijn een aantal UNIFIL-soldaten lichtgewond geraakt.

Netanyahu zegt dat Israël “de verwondingen” van de vredestroepen betreurt en dat het land alles doet wat het kan om te voorkomen dat dit gebeurt. “Maar de eenvoudige en voor de hand liggende manier om dit te waarborgen is simpelweg hen uit de gevaarlijke zone te halen,” zegt Netanyahu.

De premier zegt dat Europese leiders Hezbollah zouden moeten bekritiseren, niet Israël, voor het gebruik van UNIFIL als een “menselijk schild.”

Brekelmans: ‘Nederland veroordeelt recente aanvallen door Israël’

Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) uitte zondagochtend in het tv-programma WNL Op Zondag op NPO 1 zijn bezorgdheid over de beschietingen van VN-posities in Zuid-Libanon.

“Dat kan niet, we hebben internationaal met elkaar afgesproken – ook in VN verband – dat ze daar zijn om de vrede te handhaven en dat ze door álle betrokken partijen daar niet worden aangevallen. En als dat toch gebeurt, moeten wij ook staan voor onze mensen daar”, aldus Brekelmans die zegt dat er momentele slechts één Nederlandse UNIFIL-soldaat in Zuid-Libanion actief is.

Om de boodschap kracht bij te zetten, heeft Nederland samen met 34 andere landen een verklaring getekend waarin de recente aanvallen door Israël worden veroordeeld. “Met 34 landen samen laten we echt zien dat dit breed wordt gedeeld”, zegt de minister.

Momenteel overweegt Nederland niet om de militairen – die ook elders in de regio actief zijn – terug te trekken. Echter, Brekelmans sluit dat niet uit als de situatie verder escaleert.

De terugkoppeling die de minister naar eigen zeggen kreeg van deze militairen: “Het is belangrijk dat we daar blijven, maar we moeten iedereen internationaal aanspreken op de naleving van de afspraken rondom onze veiligheid.”

 

Bron: The Times of Israël

Lees ook: Het verloren paradijs van Libanon