Buitenland

VS bombardeert wapenopslagplaatsen Houthi-rebellen in Jemen

17-10-2024 14:19

Stealth bommenwerper. Foto: Pixabay.

Amerikaanse B-2 stealth bommenwerpers hebben wapenopslagplaatsen van de Houthi-rebellen in Jemen gebombardeerd. De aanvallen waren gericht op bunkers met raketten en munitie die gebruikt worden om militaire en civiele schepen in de regio aan te vallen, aldus het Amerikaanse Central Command.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – De VS en zijn bondgenoten voeren al langer aanvallen uit op de Houthi’s, die sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas vorig jaar, schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aanvallen.

Mogelijk bedoeld voor Iran

De inzet van B-2 bommenwerpers was bedoeld om een signaal af te geven, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. “Dit was een unieke demonstratie van het vermogen van de Verenigde Staten om faciliteiten te treffen die onze tegenstanders buiten bereik proberen te houden, hoe diep ze ook onder de grond verborgen, gehard of versterkt zijn.” Het bericht was mogelijk ook bedoeld voor Iran, dat een groot deel van zijn nucleaire programma de afgelopen jaren ondergronds heeft verplaatst.

De Houthi’s, die door de VS eerder dit jaar als terroristische organisatie werden aangemerkt, melden geen slachtoffers. De aanvallen vonden plaats in de hoofdstad Sanaa en het gouvernement Saada. De B-2’s vlogen vanaf de Whiteman Air Force Base in Missouri naar hun doelwitten. Het was de eerste keer sinds januari 2017 dat de stealth bommenwerper een gevechtsmissie uitvoerde.

90 Procent minder containervrachtvaart

Ondanks de vele aanvallen op de Houthi’s zijn de bondgenoten er niet in geslaagd de aanvallen te stoppen. In juni meldden Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Houthi-aanvallen op commerciële schepen in de Rode Zee tussen december en februari hebben geleid tot een daling van 90 procent in de containervrachtvaart door het gebied.

Bron: Bloomberg