Buitenland

China en India bereiken akkoord over patrouilles in de Himalaya

21-10-2024 16:36

De kernmachten China en India bereiken overeenstemming over de patrouilles langs hun omstreden grens in de Himalaya. Deze niet vastgelegde grens, die zich over meer dan 3400 kilometer uitstrekt, is al decennia een bron van spanningen tussen de twee landen.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Ze verwijzen niet naar een ‘grens’, maar spreken van de ‘lijn van huidige controle’. Het gebied is gekarakteriseerd door wild stromende rivieren, meren en bewegende gletsjers, en het conflict heeft in het verleden geleid tot militaire confrontaties, waaronder een korte oorlog in 1962.

Recentere botsingen en onderhandelingen

De relatie tussen China en India is verder verslechterd door gewapende botsingen, zoals die in 2020 waarbij 24 militairen om het leven kwamen, waaronder twintig uit India. Recent kondigde de Indiase buitenlandminister Vikram Misri aan dat militaire onderhandelaars van beide landen de afgelopen weken hebben gesproken en een akkoord hebben bereikt. Dit akkoord omvat afspraken voor terughoudendheid en richtlijnen voor de patrouilles, wat mogelijk een einde kan maken aan de herhaaldelijke confrontaties.

BRICS-topconferentie als achtergrond

Misri deed zijn mededeling een dag voor de BRICS-topconferentie in de Russische stad Kazan, waar ook de Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi aanwezig zullen zijn. De BRICS-groep, bestaande uit China, India en andere opkomende economieën zoals Rusland, Zuid-Afrika, Brazilië en Iran, zoekt naar manieren om de westerse invloed op de wereldeconomie te verminderen.

Bron: CNN