Buitenland

Contant geld noodzakelijk op BRICS-top in Rusland

22-10-2024 10:41

De Russische president Vladimir Poetin. Foto @Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool/AP

De BRICS-top, die deze week plaatsvindt in Kazan, Rusland, verloopt anders dan gebruikelijk. Deelnemers worden namelijk dringend verzocht om contant geld mee te nemen.

 

Redactie, TPO, 22 oktober 2024 – De organisatie van de top waarschuwt bezoekers dat zij hun Visa of Mastercard, uitgegeven buiten Rusland, niet kunnen gebruiken voor betalingen of geldopnames. UnionPay-kaarten worden wel geaccepteerd, maar met beperkingen.

Rusland adviseert deelnemers daarom om dollars of euro’s mee te nemen. Dit zijn de enige valuta die “vrijwel overal in Rusland kunnen worden ingewisseld voor roebels”, aldus de organisatie. Ook wordt het gebruik van de Russische Mir-bankpas aangeraden.

‘Giftige valuta’

Deze situatie is opmerkelijk, aangezien Rusland de dollar en euro eerder bestempelde als “giftige” valuta na de sancties die het Westen oplegde vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland probeert de economische impact van deze sancties te verminderen door zich te richten op “vriendelijke” valuta, zoals de Chinese yuan.

Het Mir-betaalsysteem werd ooit gepresenteerd als een Russisch alternatief voor Visa en Mastercard. Deze ambitie is echter grotendeels mislukt, omdat zelfs bondgenoten van Moskou zich van Mir hebben afgekeerd nadat de Verenigde Staten sancties oplegden.

De oproep om contant geld mee te nemen onderstreept de gevolgen van de westerse sancties voor Rusland en de beperkte internationale acceptatie van de Russische Mir-bankpas.

Bron: Bloomberg