Binnenland

Waterschade in huurwoningen: sterke stijging juridische geschillen

05-11-2024 15:27

Foto: DAS.

Steeds meer huurders komen in conflict met hun verhuurder over wateroverlast. In de eerste negen maanden van 2024 steeg het aantal juridische geschillen over water- en vochtproblemen met 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt juridisch dienstverlener DAS.

 

Redactie, TPO, 5 november 2024 – Uit een enquête van De Woonbond blijkt dat bijna de helft van de huurders te maken heeft met wateroverlast. Het gaat vooral om vocht in de woonkamer, water in de kelder en schimmelproblemen door optrekkend vocht. De situatie verergert door de hoge grondwaterstand en extreme regenval.

“Verhuurders zijn in principe verplicht om gebreken aan de woning te herstellen”, zegt Christa Verploeg van DAS. “Maar ook huurders hebben verplichtingen. Zij moeten wateroverlast direct melden en zelf maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen.”

Huurcommissie

Sociale huurders en bewoners van middenhuurwoningen kunnen bij aanhoudende problemen naar de Huurcommissie stappen voor een mogelijke huurverlaging. Huurders in de vrije sector kunnen alleen naar de Huurcommissie als dit in het huurcontract staat of als de verhuurder hiermee instemt. Anders rest alleen de gang naar de rechter.

Rechters en de Huurcommissie kijken volgens DAS vooral naar de ernst van de gebreken en de inspanningen van beide partijen. Verhuurders moeten kunnen aantonen dat ze proberen de problemen op te lossen. Van huurders wordt verwacht dat ze meewerken aan herstelwerkzaamheden en zelf actie ondernemen om schade te beperken.