Buitenland

EU wil Chinese bedrijven straffen voor steun aan Russische oorlog

26-11-2024 13:31

China
Meeh/Shutterstock.com

De Europese Unie overweegt sancties tegen verschillende Chinese bedrijven die Russische bedrijven zouden hebben geholpen bij de ontwikkeling van aanvalsdrones. Deze drones zijn ingezet in de oorlog tegen Oekraïne. Dit blijkt uit documenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien.

 

Redactie, TPO, 26 november 2024 – Naast de Chinese bedrijven wil de Europese Commissie ook beperkingen opleggen aan Russische olietankers. Dit moet voorkomen dat Rusland de huidige sancties omzeilt.

De voorstellen komen op het moment dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen bijeenkomen in Italië. Zij zullen naar verwachting deze week ‘passende maatregelen’ aankondigen tegen China en andere landen die Rusland steunen in de oorlog.

Om de sancties in te voeren, is steun nodig van alle 27 EU-lidstaten.

China ontkent

China ontkent de beschuldigingen. Woordvoerster Mao Ning van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat China tegen unilaterale sancties is en geen wapens heeft geleverd. “We hebben de export van drones en andere producten met een duaal gebruik altijd streng gecontroleerd”, aldus Ning tijdens een persconferentie in Peking.

De EU wil ook een Chinese staatsburger die een bedrijf met sancties controleert, aan de sanctielijst toevoegen. Daarnaast staan er een bedrijf uit Hongkong dat verboden micro-elektronische componenten aan het Russische leger heeft geleverd en Noord-Koreaanse defensiefunctionarissen op de lijst.

Vijftiende sanctiepakket

Het nieuwe sanctiepakket, het vijftiende sinds het begin van de oorlog, bevat meer dan vijftig personen en bijna dertig entiteiten. Hun tegoeden worden bevroren en er komen reisverboden.

De sancties zijn vooral gericht op Russische wapenfabrikanten, Chinese bedrijven die hen bevoorraden en bedrijven die samenwerken met Rusland om aanvalsdrones te maken.

Iraans model

Bloomberg meldde in juli al dat Chinese en Russische bedrijven samen een aanvalsdrone ontwikkelen die lijkt op een Iraans model dat in Oekraïne wordt gebruikt. Dit leidde tot zorgen dat Peking Rusland van wapens zou gaan voorzien.

Naast de sancties tegen bedrijven wil de EU ook meer dan 45 Russische olietankers de toegang tot Europese havens en diensten ontzeggen. Dit is onderdeel van de inspanningen om de olie-inkomsten van Rusland te verminderen.

Verder staan er Russische bedrijven die olie transporteren en verschillende militairen en leidinggevenden op de sanctielijst. Ook wil de EU handelsbeperkingen opleggen aan zo’n 36 bedrijven die Rusland helpen om verboden technologieën te bemachtigen. Deze bedrijven zijn gevestigd in Rusland, Servië, Iran, India, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Hongkong.

Bron: Bloomberg