Buitenland

Israël voert luchtaanvallen uit op Jemen na raketaanval op Tel Aviv door Houthi’s

19-12-2024 11:31

Een officier van de militaire eenheid van het thuisfrontcommando en een politieagent onderzoeken de schade nadat een groot stuk granaatscherven van een Houthi-raket een schoolgebouw in Ramat Gan, een voorstad van Tel Aviv, Israël, had doen instorten op 19 december 2024. Foto: Ariel Schalit/AP

Kort nadat een door de Houthi’s afgevuurde raket in de vroege ochtend van donderdag het centrum van Israël als doel had, vuurde Israël als reactie luchtaanvallen uit op de door rebellen gecontroleerde hoofdstad van Jemen en een havenstad. Tenminste negen personen zouden hierbij om het leven zijn gekomen. De Jemenitische Houthi’s betreft een door Iran gesteunde terreurorganisatie.

 

Redactie, TPO, 19 december 2024 – De aanvallen vonden plaats kort nadat het Israëlische leger verklaarde dat zijn luchtmacht een raket had onderschept die vanuit Jemen was gelanceerd, nog voordat deze Israëlisch grondgebied bereikte. Volgens een militaire functionaris waren de aanvallen van donderdag niet direct een reactie op deze raketlancering, maar een vooraf geplande actie in reactie op maandenlange Houthi-agressie.

Israëlische gevechtsvliegtuigen waren al in de lucht toen de raket werd gelanceerd.

“Raket- en missile-alarmen werden geactiveerd vanwege mogelijk vallend puin van de onderschepping,” aldus de IDF. Sirenes loeiden nabij Tel Aviv en omliggende gebieden, waarbij ook een grote explosie te horen was. In Ramat Gan, een voorstad van Tel Aviv, veroorzaakte een groot stuk granaatscherven de instorting van een schoolgebouw, zonder dat er gewonden vielen.

Israël reageert op maandenlange Houthi-agressie

De Israëlische Defensiemacht (IDF) verklaart dat het donderdag twee golven van luchtaanvallen uitvoerde in een vooraf geplande operatie die donderdag vroeg begon en waarbij 14 gevechtsvliegtuigen betrokken waren. Het leger zegt dat de eerste aanvalsgolf gericht was op Houthi-infrastructuur in de havens van Hodeida, Salif en de Ras Isa-oliehaven aan de Rode Zee.

In een tweede golf van aanvallen richtten de gevechtsvliegtuigen zich op Houthi-energie-infrastructuur in Sanaa. Het door Houthi’s gecontroleerde satellietkanaal al-Masirah meldt dat sommige aanvallen gericht waren op elektriciteitscentrales in de hoofdstad. Het kanaal toont video’s van vlammen die een gebouw omhulden, terwijl brandweerlieden het vuur probeerden te blussen.

De door Houthi-terroristen gecontroleerde stad Hodeida, ongeveer 145 kilometer ten zuidwesten van Sanaa, speelt een cruciale rol in de aanvoer van voedsel naar Jemen tijdens de langdurige oorlog. Er bestaat ook al lang het vermoeden dat wapens vanuit Iran via deze haven worden geleverd.

Aanvallen door de Houthi’s op de Rode Zeecorridor hebben de wereldwijde scheepvaart aanzienlijk verstoord. Tot nu toe zijn deze terroristen niet het doelwit geweest van dezelfde intensieve militaire aanvallen die gericht zijn op de Palestijnse terreurgroepen Hamas en Hezbollah in Libanon, beiden lid van het door Teheran zelfverklaarde “As van Verzet.”

‘Wie ons schaadt, zal zevenvoudig worden geschaad’

Volgens het satellietkanaal al-Masirah kwamen bij de aanvallen minstens zeven mensen om in Salif en nog twee in de oliehaven van Ras Isa. Daarnaast raakten anderen gewond in de haven van Hodeida. De IDF geeft geen schadebeoordeling in zijn verklaring.

Admiraal Daniel Hagari, een woordvoerder van het Israëlische leger, zegt dat de aanvallen gericht waren op energie- en haveninfrastructuur die volgens hem door de rebellen werden gebruikt om hun militaire acties te ondersteunen.

De Israëlische minister van Defensie, Israël Katz, richt zich direct tot de Houthi’s op waarschuwende toon: “Ik raad de leiders van de Houthi’s aan om te kijken, te begrijpen en te onthouden: Wie zijn hand opheft tegen de staat Israël, daarvan zal zijn hand worden afgehakt. Wie ons schaadt, zal zevenvoudig worden geschaad.”

 

Israëlische en Amerikaanse luchtacties

Volgens een militaire functionaris hebben de Houthi’s sinds 7 oktober 2023 meer dan 200 raketten en UAV’s (onbemande luchtvoertuigen) op Israël afgevuurd. Brigadier-generaal Yahya Saree, een woordvoerder van de Houthi’s, claimde de aanval later in een vooraf opgenomen videoboodschap. Hij verklaarde dat de rebellen twee “Palestina”-ballistische raketten op Israël hadden afgevuurd.

Eerder had Israël in juli Hodeida en zijn olie-infrastructuur aangevallen na een Houthi-droneaanval die één persoon doodde en tien anderen verwondde in Tel Aviv. In september voerde Israël opnieuw een aanval uit op Hodeida, waarbij minstens vier mensen omkwamen nadat een rebellenraket gericht was op Israël’s Ben Gurion-luchthaven, precies toen premier Benjamin Netanyahu terugkeerde naar het land.

Ook Amerikaanse troepen hebben het afgelopen jaar een reeks aanvallen uitgevoerd op de Houthi’s vanwege hun aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zeecorridor. Maandag meldde het Amerikaanse militaire Central Command nog dat het een “belangrijk commandocentrum” van de Houthi’s in Sanaa had getroffen, dat later werd geïdentificeerd als het al-Ardi-complex, vroeger de thuisbasis van het Ministerie van Defensie.

Israël lijkt de aanvallen van donderdag echter alleen te hebben uitgevoerd. Een Amerikaanse militaire functionaris, die anoniem wil, blijven, zegt dat Washington geen deel uitmaakte van deze aanvallen. Hoewel de VS in het verleden aanvallen op de Houthi’s hebben uitgevoerd, proberen ze ook rekening te houden met de wens van Saudi-Arabië om tot een permanent staakt-het-vuren te komen in hun langdurige oorlog met de rebellen.

Houthi-aanvallen op scheepvaart en bredere impact

Sinds het begin van de Israël-Hamasoorlog op 7 oktober 2023 hebben de Houthi’s ongeveer 100 koopvaardijschepen aangevallen met raketten en drones. Bij deze acties werden vier zeelieden gedood en leidde tot de inbeslagname van één schip en de vernietiging van twee andere. Veel raketten en drones werden onderschept door aparte door de VS- en Europa geleide coalities in de Rode Zee of bereikten hun doelen niet.

Hoewel de Houthi’s beweren alleen schepen aan te vallen die gelinkt zijn aan Israël, de VS of het Verenigd Koninkrijk, treft hun campagne vaak schepen die weinig of niets met het conflict te maken hebben, inclusief schepen die op weg zijn naar Iran.

De Houthi’s hebben eerder gevochten tegen de door Saudi-Arabië geleide coalitie in de bredere oorlog in Jemen, die meer dan 150.000 doden heeft geëist, waaronder veel burgers. Het conflict heeft een van ’s werelds ergste humanitaire rampen veroorzaakt, met vermoedelijk nog tienduizenden extra doden.

Toch blijven de Houthi’s standhouden, zelfs terwijl Israël’s campagne tegen Hamas en Hezbollah deze terreurgroepen zwaar heeft getroffen.  Israël en Iran hebben tussentijds direct vuur uitgewisseld, terwijl de regering van Syrië, een vijand van Israël sinds de oprichting in 1948, instortte onder druk van  het offensief van terreurorganisatie HTS. De oorlogen in de regio hebben het netwerk van Iraanse proxygroepen zwaar verstoord.

Bron: AP