De spread tussen Italiaanse en Duitse 10-jaars obligaties, een belangrijke maatstaf voor investeerdersvertrouwen, is gezakt tot ongeveer 117 basispunten, na in december een dieptepunt van 106 te hebben bereikt. Ter vergelijking: direct na Meloni’s verkiezingsoverwinning in september 2022 was deze nog 258 basispunten. Analisten, zoals Ella Hoxha van Newton Investment Management, zien ruimte voor verdere verbetering, mede door de aanhoudende groei van de Italiaanse economie.
Italië presteert economisch beter dan Duitsland en profiteert van een stabiele regering en een robuuste bankensector. De begroting van 2024 kende uitdagingen, zoals een verwachte toename van de staatsschuld. Desondanks wist Meloni zowel haar coalitiepartners tevreden te stellen als een begrotingstraject te realiseren dat voldoet aan de Europese Unie-doelstelling van een begrotingstekort onder de 3 procent van het BBP in 2026.
Deze financiële stabiliteit bouwt voort op de hervormingen van haar voorganger Mario Draghi, die als voormalig president van de Europese Centrale Bank de basis legde voor economisch herstel na de pandemie. Daarnaast heeft Italië kunnen profiteren van miljarden euro’s uit het EU-herstelplan, waarmee het land een ongebruikelijk patroon van verwachtingen overtreffen heeft neergezet.
De Spaanse Trappen in Rome. Foto: Stephanie Gengotti/Bloomberg.
De economische vooruitgang vertaalt zich ook naar internationale ambities van Italiaanse bedrijven. UniCredit SpA heeft bijvoorbeeld interesse getoond in de overname van Commerzbank AG, wat leidt tot gemengde reacties in Duitsland. Meloni’s beleid, gericht op economische nationalisme, versterkt bedrijven op nationaal niveau en moedigt hen aan kansen over de grens te zoeken.
Ondanks de positieve signalen blijven er risico’s. De economische groei is met 0,7 procent in 2024 lager dan verwacht. Daarnaast blijft de staatsschuld boven 130 procent van het BBP, en zijn structurele hervormingen nodig om langetermijnstabiliteit te garanderen. Domenico Lombardi, professor aan de LUISS Universiteit in Rome, waarschuwt dat de stabiliteit van Italië in een breder Europees perspectief onzeker kan zijn, gezien de uitdagingen waar andere grote economieën zoals Frankrijk mee kampen.
Meloni’s leiderschap heeft Italië echter een zeldzaam moment van relatieve rust en vertrouwen gebracht op de financiële markten. Of deze stabiliteit op de lange termijn standhoudt, hangt af van de consistentie van haar beleid en de samenwerking binnen haar coalitie.
Bron: Bloomberg