Redactie, TPO, 5 januari 2025 – “Binnen een energiegemeenschap wisselen burgers en bedrijven lokaal opgewekte energie met elkaar uit. Dit kan leiden tot minder energiearmoede, meer gebruik van duurzame energie en een oplossing voor netcongestie”, legt expert Siward Zomer van Local4local uit.
“Energie delen is een relatief nieuw concept waarbij leden van een energiegemeenschap zelf opgewekte energie direct met elkaar delen. Ze maken hierbij democratische afspraken over de voorwaarden, onafhankelijk van hun energieleveranciers.”
Een energiegemeenschap beschikt over een eigen productiemiddel, bijvoorbeeld zonnepanelen of een biogasinstallatie. De leden bepalen gezamenlijk de prijs per kilowattuur (kWh). “Deze prijs is vaak lager dan de marktprijs, omdat de energie lokaal wordt opgewekt en gedeeld. De overtollige energie kan worden verkocht aan het elektriciteitsnet. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de energiegemeenschap.”
Energie delen heeft volgens Zomer veel voordelen. “Doordat de energieprijs lager is, wordt energie toegankelijker voor mensen met een laag inkomen. Energiegemeenschappen stimuleren de productie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Door lokaal energie te delen, wordt het elektriciteitsnet minder belast. Bovendien hebben leden van de energiegemeenschap zeggenschap over de energieproductie en -prijs.”
De expert noemt als succesvol voorbeeld van energie delen BioZon in Zelhem. Deze coöperatie beschikt over een biogasinstallatie. De leden betalen een lage prijs per kWh en de opbrengst van de overtollige energie vloeit terug naar de coöperatie.
“De overheid ondersteunt de ontwikkeling van energiegemeenschappen” benadrukt Zomer. “Met de nieuwe energiewet wordt het voor netbeheerders verplicht om energiegemeenschappen te ondersteunen bij het delen van energie. Dit biedt kansen voor een duurzame en sociale toekomst.”
Bron: ANP