Redactie, TPO, 8 januari 2025 – De campagne is een initiatief van de NCAB in samenwerking met de Anne Frank Stichting, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Joods Cultureel Kwartier, Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-heden, Na de oorlog, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nationaal monument Kamp Vught, CIDI, CJO en vele andere musea en herinneringscentra.
Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding: “Holocausteducatie is een belangrijke vorm van preventie van antisemitisme. Het is belangrijk om de kennis over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis te vergroten. Die kennis maakt onze samenleving weerbaar.”
De initiatiefnemers benadrukken dat het essentieel is dat de herdenking van de Holocaust een centrale plek in de Nederlandse samenleving behoudt. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Daarom wordt aangemoedigd op zoveel mogelijk plekken, zoals op school, tijdens culturele activiteiten, bij sportclubs of op het werk, te leren van en over de Holocaust.
Docenten spelen een belangrijke rol in het overdragen van kennis over de Holocaust. De NCAB werkt samen met de ministeries van OCW, VWS en SZW om docenten te ondersteunen bij het geven van Holocausteducatie. Het ministerie van OCW is een peiling gestart om de onderwijsbehoeften van docenten in kaart te brengen.
Inzicht in en leren over de Holocaust is volgens de initiatiefnemers van grote waarde voor de hele samenleving. De website leeroverdeholocaust.nl biedt een uitgebreid overzicht van materialen en locaties waar iedereen zich kan verdiepen in dit essentiële deel van onze geschiedenis.
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid