Redactie, TPO, 14 januari 2025 – Ambtenaren in Peking geven volgens bronnen echter sterk de voorkeur aan het behoud van TikTok onder eigendom van het moederbedrijf ByteDance.
Toch zijn hoge Chinese functionarissen inmiddels begonnen met het bespreken van noodplannen voor TikTok, als onderdeel van bredere gesprekken over hoe samen te werken met de regering-Trump. Eén van de opties zou Musk betrekken, volgens de bronnen die anoniem willen blijven vanwege de vertrouwelijkheid van de besprekingen.
China is evaluating a potential sale of US #Tiktok to #ElonMusk
That’s if the company fails to fend off a controversial ban on the short-video app according to @business
Bloomberg estimates US TikTok is worth $40b-$50b
170 million younger users#TikTokBan #socialmedia pic.twitter.com/qipQds0zMi
— Susan Li (@SusanLiTV) January 14, 2025
Een mogelijke spraakmakende deal met één van Trumps naaste bondgenoten spreekt de Chinese regering aan, die vermoedelijk inspraak zal hebben in de uiteindelijke verkoop van TikTok. Musk heeft meer dan 250 miljoen USD bijgedragen aan Trumps herverkiezingscampagne en is aangewezen voor een prominente rol bij het verbeteren van de overheids efficiëntie na de inauguratie van de Republikein.
Volgens één scenario dat de Chinese regering heeft besproken, zou Musk’s sociale platform X de controle over TikTok US overnemen en beide bedrijven samen laten opereren. Met meer dan 170 miljoen gebruikers in de VS zou TikTok X kunnen helpen meer adverteerders aan te trekken.
Musk’s aparte AI-bedrijf, xAI, zou ook kunnen profiteren van de enorme hoeveelheid data die TikTok genereert.
Chinese functionarissen hebben nog geen definitief besluit genomen, de besprekingen zouden zich bovendien in een vroeg stadium bevinden. Het is onduidelijk hoeveel ByteDance weet over deze gesprekken en of TikTok en Musk hierbij betrokken zijn. Evenmin is duidelijk of er gesprekken hebben plaatsgevonden over de voorwaarden van een mogelijke deal.
In april schreef Musk op X dat TikTok beschikbaar zou moeten blijven in de VS:
“Naar mijn mening zou TikTok niet verboden moeten worden in de VS, ook al zou zo’n verbod het X-platform kunnen helpen. Zo’n verbod druist in tegen vrijheid van meningsuiting. Dat is niet waar Amerika voor staat.”
De Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Guo Jiakun, weigert commentaar tijdens een reguliere persconferentie en verwijst naar eerdere uitspraken van Peking over het onderwerp. De Chinese regering had eerder pogingen van de VS om TikTok te verbieden en een gedwongen verkoop af te dwingen, veroordeeld als “economische intimidatie” en “plundering.”
De gesprekken in Peking suggereren volgens de bronnen dat TikTok’s lot mogelijk niet langer volledig in handen is van ByteDance. Chinese functionarissen erkennen dat ze moeilijke onderhandelingen met de Trump-regering tegemoet gaan over tarieven, exportcontroles en andere kwesties, en ze zien de TikTok-onderhandelingen als een mogelijk verzoeningspunt.
De Chinese overheid bezit een zogeheten “gouden aandeel” in een ByteDance-dochter, wat invloed geeft op de strategie en operaties. TikTok beweert echter dat dit alleen geldt voor de Chinese dochter Douyin en geen invloed heeft op de wereldwijde activiteiten van ByteDance. Toch beperken Chinese exportregels de verkoop van software-algoritmes, waaronder die van TikTok, wat de goedkeuring van Peking noodzakelijk maakt bij een verkoop van de waardevolle aanbevelingsengine van de app.
Analisten van Bloomberg Intelligence schatten dat TikTok’s Amerikaanse activiteiten tussen 40 miljard USD en 50 miljard USD waard kunnen zijn, een aanzienlijk bedrag, zelfs voor de rijkste persoon ter wereld. Het is onduidelijk hoe Musk zo’n transactie zou financieren, of dat het de verkoop van andere activa zou vereisen. Musk betaalde 44 miljard USD voor Twitter in 2022 en lost nog steeds aanzienlijke leningen af.
Musk geniet aanzien onder veel ByteDance-medewerkers in China, volgens een persoon die bekend is met de situatie. Hij wordt gezien als een succesvolle ondernemer met ervaring in het werken met de Chinese overheid via zijn bedrijf Tesla.
De leiding van ByteDance heeft herhaaldelijk aangegeven zich te willen verzetten tegen de Amerikaanse wetgeving die hen dwingt om de Amerikaanse activiteiten te verkopen of te sluiten vanwege nationale veiligheidszorgen. TikTok’s advocaten bepleiten dat de wet de vrijheid van meningsuiting onder het Eerste Amendement van de Grondwet schendt.
Een meerderheid van de rechters bij het Amerikaanse Hooggerechtshof suggereert dat nationale veiligheid zwaarder weegt dan vrijheid van meningsuiting, hoewel er nog geen formeel besluit is genomen. President-elect Trump, die op 20 januari aantreedt, heeft geprobeerd het TikTok-verbod uit te stellen, dat op 19 januari ingaat, zodat hij ruimte heeft voor onderhandelingen. Hij heeft aangegeven de app te willen “redden” en er wordt gespeculeerd dat hij op het laatste moment stappen kan ondernemen om het verbod te omzeilen.
Het afsplitsen van TikTok’s Amerikaanse activiteiten zou complex zijn, met gevolgen voor aandeelhouders in zowel China als de VS. TikTok’s advocaten stelden tijdens de hoorzitting dat het extreem moeilijk zou zijn om de Amerikaanse operaties van de rest van het platform los te koppelen.
Het is daarnaast onduidelijk of TikTok US via een concurrerend biedingsproces zou worden verkocht of dat de verkoop door de overheid zou worden geregeld. Miljardair Frank McCourt en “Shark Tank”-investeerder Kevin O’Leary hebben via Project Liberty een bod gedaan om TikTok over te nemen, waarbij O’Leary aangeeft dat hij de deal met Trump heeft besproken. Microsoft en Oracle zijn eerder ook in de race geweest voor een overname.
I think Elon Musk buying TikTok is unlikely. The regulators hate monopolies, and Trump’s not letting go of this golden bargaining chip. Musk is a brilliant entrepreneur, no question, but even with his track record, this one’s a long shot.
TikTok isn’t just a platform—it’s… pic.twitter.com/37sIe5Z4yU
— Kevin O’Leary aka Mr. Wonderful (@kevinolearytv) January 14, 2025
Een alternatief voor TikTok zou kunnen zijn om bestaande Amerikaanse gebruikers over te zetten naar een soortgelijke app met een andere merknaam, om zo het verbod te omzeilen. Hoe effectief zo’n stap zou zijn, is onduidelijk.
Een bron dicht bij het bedrijf, die anoniem wil blijven, gaf aan dat de juridische strijd momenteel de prioriteit heeft en dat ByteDance liever doorvecht, dan de controle over TikTok US definitief op te geven.
Musk bevindt zich als ’s werelds rijkste persoon in een unieke positie om de relatie tussen China en de VS te beïnvloeden, met bedrijven die beide grootste economieën bestrijken. Tesla opende in 2019 een grote fabriek in Shanghai, die inmiddels de grootste productiebasis van het bedrijf is geworden. Dit hielp Tesla marktaandeel te winnen in China en goodwill op te bouwen bij overheidsfunctionarissen.
Terwijl Trump zijn aankomende regering bemant met China-critici, zoals minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio, heeft Musk zich uitgesproken tegen enkele recente Amerikaanse handelsmaatregelen, waaronder de tarieven op Chinese elektrische voertuigen.
Musk en zijn vertegenwoordigers reageren niet op verzoeken van Bloomberg om commentaar. Ook de Cyberspace Administration van China en het Chinese ministerie van Handel, die betrokken kunnen zijn bij beslissingen over de toekomst van TikTok, reageren niet op verzoeken om commentaar. Een woordvoerder van ByteDance noemde het “pure fictie.”
Bron: Bloomberg