Redactie, TPO, 16 januari 2025 – Ernstige misdrijven door verwarde personen zijn niet inbegrepen in deze cijfers, maar uit andere data blijkt dat één op de vijf verdachten van zware misdrijven zoals moord of zedendelicten eerder bekend was vanwege verward gedrag.
“Soms gaat het om zeer heftige incidenten, zoals de gijzeling in Ede vorig jaar”, zegt Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland.
Hij maakt zich zorgen over de toegenomen overlast door verwarde personen: “In veel gevallen hebben deze mensen behoefte aan zorg, maar de politie is geen zorgverlener. Onze inzet is vaak niet effectief en kan escalatie veroorzaken.”
In het afgelopen jaar kwam het arrestatieteam tweehonderd keer in actie. De politiechef roept de overheid op om meer aandacht en middelen te steken in zorg en hulpverlening: “Van de hulpgerelateerde meldingen die wij ontvangen, gaat bijna 70 procent over verward gedrag. Er moet nu structureel geïnvesteerd worden in grotere, effectieve oplossingen.”
De toename van meldingen is deels te wijten aan het tekort aan opvangplekken en het afbouwen van voorzieningen, wat voor extra problemen zorgt in woonwijken. “Er moet dringend geïnvesteerd worden in meer opvang en 24-uurs zorg”, zegt Sitalsing.
De politie roept mensen op om alleen bij acuut veiligheidsgevaar de politie te bellen. Voor andere gevallen kunnen burgers terecht bij het landelijk meldpunt zorgwekkend gedrag (0800-1205).
Bron: De Telegraaf