Economie

Trump ontkurkt handelsoorlog: 200 procent invoerheffing op Europese alcohol dreigt

14-03-2025 10:06

President Donald Trump ondertekent een document in de Oval Office van het Witte Huis, donderdag 30 januari 2025, in Washington. Foto: Evan Vucci/AP

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met een enorme invoerheffing op Europese alcohol als vergelding voor de tegenmaatregelen van de Europese Unie op zijn staal- en aluminiumtarieven. Hij zegt dat zijn regering een tarief van 200 procent zal opleggen op alcoholische dranken uit de EU, tenzij de Europese overheid de 50 procent invoerbelasting op Amerikaanse sterke dranken onmiddellijk intrekt.

 

Redactie, TPO, 14 maart 2025 –  “Als dit tarief niet direct wordt opgeheven, zal de VS binnenkort een tarief van 200 procent opleggen op alle wijnen, champagnes en alcoholische producten uit Frankrijk en andere EU-landen. Dit zal geweldig zijn voor de Amerikaanse wijn- en champagne-industrie”, schrijft Trump op zijn social mediaplatform Truth Social.

Deze escalatie illustreert hoe snel een handelsoorlog kan ontsporen. Nadat Trumps invoerheffingen van 25 procent op staal en aluminium woensdagnacht ingingen, reageerde de EU onmiddellijk door wat zij een “ongerechtvaardigde handelsactie” noemt.

EU slaat terug met miljardenheffingen

De EU kondigde tegenmaatregelen aan op 26 miljard  euro aan Amerikaanse goederen, waaronder boten, bourbon en motorfietsen. Deze heffingen gaan in april van kracht en worden door de EU omschreven als “snel en proportioneel.”

De beurzen daalden donderdag verder door de handelsspanningen. De S&P 500 zakte 10 procent vanaf de recordhoogte die drie weken geleden werd bereikt.

De Amerikaanse sterke drankenindustrie bereidt zich voor op de impact van de Europese vergeldingsheffingen, die mogelijk nog verder kunnen oplopen als de situatie escaleert.

Lees ook Handelsoorlog 2.0: EU slaat terug met miljardenheffingen op Amerikaanse producten

Frankrijk belooft tegenmaatregelen

Frankrijk, de grootste wijnexporteur naar de VS, verscheepte vorig jaar voor 2,5 miljard USD aan wijn. Italië volgt op de tweede plaats met 2,3 miljard USD aan export naar Amerika. Voor beide landen is wijn een van de belangrijkste exportproducten naar de VS.

De Franse minister van Handel, Laurent Saint-Martin, beschuldigt Trump ervan de handelsoorlog te escaleren en beloofde verzet: “Wij zullen ons verzetten tegen bedreigingen en onze industrieën beschermen,” schreef hij op X.

Olof Gill, woordvoerder van de Europese Commissie, roept de VS op om hun staal- en aluminiumheffingen onmiddellijk in te trekken: “We willen onderhandelen om toekomstige tarieven te vermijden. Handelsoorlogen zijn een verlies-verlies-situatie. We moeten ons richten op win-win-oplossingen.” Volgens Gill bereiden EU-functionarissen gesprekken voor met hun Amerikaanse tegenhangers.

Alcoholische dranken behoren tot de belangrijkste EU-exportproducten naar de VS. In 2023 verscheepte Frankrijk bijna 27 miljoen flessen champagne naar Amerika, dat daarmee de grootste afzetmarkt is.

De Irish Whiskey Association waarschuwt dat de invoerheffingen “banen, investeringen en bedrijven in gevaar brengen” en “verwoestend kunnen zijn” voor de sector.

‘De EU is opgericht om misbruik te maken van de Verenigde Staten’

Econoom Justin Wolfers van de Universiteit van Michigan stelt dat een tarief van 200 procent waarschijnlijk betekent dat Franse wijn uit de Amerikaanse schappen verdwijnt. “Mijn gok is dat de import van Franse wijn naar nul zal dalen”, aldus Wolfers.

Woensdag hintte Trump al op vergeldingsmaatregelen tijdens een ontmoeting met de Ierse premier Micheál Martin in het Witte Huis. “Natuurlijk ga ik reageren,” zei Trump toen.

Donderdag noemde hij de EU “een van de meest vijandige en misbruikende belasting- en invoerheffingsinstanties ter wereld,” die “opgericht is om misbruik te maken van de Verenigde Staten.” Hij hekelde de Europese invoerheffing op Amerikaanse bourbon als “gemeen.”

Vicieuze cirkel zonder duidelijke uitweg

Het probleem met vergelding is echter dat het leidt tot een vicieuze cirkel zonder duidelijke uitweg. Trump lijkt niet van plan om zijn tariefbeleid te versoepelen en dreigt met nieuwe heffingen, waaronder wederzijdse invoerbelastingen op 2 april. Als die doorgaan, kan de EU opnieuw reageren.

“De VS heeft geen vrijhandel. We hebben ‘domme handel’! De hele wereld bestelt ons af!!!” schrijft Trump op Truth Social.

De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, zegt dat de regering zich richt op “strategische sectoren” zoals staal, aluminium en “waarschijnlijk auto’s.” Hij voegt eraan toe dat “alles verder openligt.”

Ondertussen heeft Canada bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) officieel bezwaar ingediend tegen de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. Het land stelt dat deze tarieven in strijd zijn met de handelsregels.

‘We willen proosten, geen tarieven’

De Amerikaanse drankensector roept op tot kalmte. “We willen proosten, geen tarieven,” zegt Chris Swonger, CEO van de Distilled Spirits Council of the United States. Hij wijst erop dat de Amerikaanse en Europese sterke drankensector al sinds 1997 een “voorbeeld van eerlijke handel” is zonder invoerheffingen.

Amerikaanse sterke drank is al vaker het doelwit geweest van vergeldingsmaatregelen in eerdere handelsspanningen met Trump. Veel bourbon en whiskey wordt geproduceerd in staten als Kentucky en Tennessee, die loyaal aan Trump stemden. Canada heeft eerder heffingen op Kentucky bourbon ingevoerd als vergelding voor Trumps tariefbeleid. Sommige Canadese winkels haalden Amerikaanse dranken zelfs uit de schappen.

Lawson Whiting, CEO van Jack Daniel’s-producent Brown-Forman, bekritiseert de heffingen en noemt het besluit om zijn producten uit winkels te halen “nog schadelijker.”

De EU’s nieuwe 50 procent invoerbelasting op Amerikaanse sterke drank is “diep teleurstellend en zal de groei van Amerikaanse export naar Europa ernstig ondermijnen,” aldus Swonger.

Ondertussen voorspelt de Italiaanse wijnbranche dat Trumps tarieven de sector 1 miljard euro kunnen kosten.

Bron: CNN