Economie

Beleggen in wapens niet langer taboe: Europese vermogensbeheerders draaien bij

14-04-2025 11:43

Chinook
Chinook. Archieffoto: VanderWolf Images/Shutterstock

Investeren in defensiebedrijven is voor veel Europese beleggers niet langer een taboe. De geopolitieke spanningen, met name door de oorlog in Oekraïne, zorgen voor een herwaardering van de defensiesector. Grote vermogensbeheerders versoepelen hun uitsluitingsbeleid en zoeken naar manieren om veiligheid en verantwoord investeren te combineren.

 

Redactie, TPO, 14 april 2025Waar investeren in wapens lange tijd werd gezien als onethisch, is die houding onder Europese beleggers en vermogensbeheerders aan het veranderen. In reactie op de verslechterde geopolitieke situatie – met name de oorlog in Oekraïne – groeit het besef dat Europa meer verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen veiligheid. Daardoor is defensie voor steeds meer beleggers niet langer een no-go, meldt het FD.

Financiële instellingen als Danske Bank en UBS hebben hun uitsluitingsbeleid inmiddels aangepast. Waar wapens eerder volledig werden uitgesloten, worden beleggingen in defensiebedrijven nu toegestaan binnen reguliere fondsen.

In sommige gevallen mogen deze bedrijven zelfs deel uitmaken van zogenoemde duurzame beleggingsfondsen – een opmerkelijke draai ten opzichte van het eerdere beleid.

Klanten willen heroverwegen

Volgens Erik Eliasson, hoofd verantwoord investeren bij de vermogensbeheertak van Danske Bank, is de koerswijziging ingegeven door een duidelijke verandering in klantwensen: “We hebben een merkbare verandering gezien bij onze klanten op het vlak van het investeren in defensie.”

Ook de Franse vermogensbeheerder Comgest werd gepolst door het FD en zegt te overwegen om bepaalde beleggingen toe te laten, zolang het niet om controversiële wapens gaat.

UBS en Allianz gaan nog een stap verder door sommige defensiebedrijven ook in hun duurzame fondsen op te nemen. Daarmee vervaagt de harde grens die veel beleggers lang aanhielden tussen duurzaamheid en defensie.

Europese politici ondersteunen deze koerswijziging: de Europese Commissie gaf recent aan dat herbewapening van Europa niet los te zien is van verantwoord investeren.

Juridische onzekerheid remt beleggers

Mario Draghi signaleerde onlangs in zijn rapport over het concurrentievermogen van Europa dat beleggers vaak terughoudend zijn, uit angst om duurzaamheidsregels te overtreden.

Daarom roepen politici, zoals de Franse minister Amélie de Montchalin, op om de Europese regelgeving te verduidelijken zodat defensie-investeringen niet langer automatisch als onethisch worden gezien.

Ook in Noorwegen speelt het debat. Het Noorse staatsfonds, dat nu nog bedrijven als Boeing en Lockheed Martin uitsluit, overweegt zijn ethische regels te herzien. De roep om aanpassing komt vanuit de politiek, die vindt dat het fonds zich moet aanpassen aan de nieuwe veiligheidssituatie in Europa.

Voorzichtige stappen in Nederland

Nederlandse instellingen als ASR en pensioenfondsen ABP en PME hebben hun beleid al aangepast. Zij staan, onder voorwaarden, open voor investeringen in de Europese defensie-industrie. Daarmee willen ze bijdragen aan de veiligheid van het continent én economische kansen benutten.

Toch zijn er nog partijen die hun beleid niet veranderen. Zo blijft Van Lanschot Kempen defensiebedrijven uitsluiten binnen zijn duurzame fondsen, al kunnen klanten via reguliere producten wel in wapens beleggen.

“Zowel onze particuliere als institutionele klanten willen steeds vaker met ons in gesprek over de rol van bedrijven met conventionele wapenactiviteiten in onze portefeuilles”, zegt een woordvoerder.

Robeco volgt hetzelfde pad, de. Rotterdamse vermogensbeheerder beschouwt defensiebedrijven niet als duurzame beleggingen, omdat wapens per definitie schade veroorzaken: “Met andere woorden: investeren in defensie kan op een verantwoorde manier, maar is niet duurzaam”, stelt Carola van Lamoen, hoofd duurzaam investeren.

Bron: FD