Cult

Pagina’s vol over de Oranjes

01-05-2013 03:59

RIJSWIJK (ANP) – Tien, twaalf, ja zelfs veertien pagina's hebben sommige kranten woensdag ingeruimd voor de troonswisseling dinsdag.

Het AD komt met een speciaal bewaarnummer. In het commentaar schrijft de krant dat dinsdag duidelijk werd dat Nederland zich nauwelijks laat verdelen in monarchisten en republikeinen. ,,De monarchie is springlevend'', besluit de krant.

De Telegraaf komt, dankzij de grootte van de krant, met de grootste foto. De hele broadsheetvoorpagina is ingeruimd voor het moment waarop koning Willem-Alexander de eed aflegt. Binnenin een foto van de balkonscène over de breedte van twee pagina's.

De Volkskrant heeft ook de hele voor- en achterpagina ingeruimd voor een foto van het koninklijke paar. Eén woord staat eronder: mensenkoning. Binnenin ligt de krant dat woord toe: ,,In de Nieuwe Kerk omringt hij zich met rolmodellen als herauten: een astronaut, een wetenschapper en een topsporter.''

'Troonswisseling vol vertrouwen' kopt Trouw. ,,Het ontbreken van enige wanklank geeft het scherpe contract aan met de vorige troonswisseling,'' herinnert de krant aan de rellen van 1980.

Sp!ts kiest als enige krant ervoor om Willem-Alexander niet op de voorpagina te zetten: de nieuwe koningin Máxima siert de voorkant van de krant. Zelfs het FD ruimt vier pagina's in voor de troonswisseling.