Cult

‘Dichter Neruda was ernstig ziek’

03-05-2013 09:30

SANTIAGO (ANP) – De Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda was op het moment van zijn overlijden in 1973 ernstig ziek. Hij had kanker in een vergevorderd stadium. Dat is gebleken uit de eerste resultaten van het onderzoek naar zijn dood.

Neruda’s stoffelijke resten werden onlangs opgegraven. Onderzoek moet uitwijzen of hij is overleden aan kanker, zoals de officiële lezing luidt, of dat hij misschien toch is vergiftigd na de staatsgreep in Chili. Neruda's lichaam is in Chili onderzocht op uitzaaiingen. Wetenschappers in de Verenigde Staten zoeken naar gif.

Of Neruda daadwerkelijk is overleden aan zijn ziekte of toch is vergiftigd, is tot de uitkomst van het Amerikaanse onderzoek nog niet met zekerheid te zeggen.

Neruda overleed 12 dagen na de militaire staatsgreep van 11 september 1973. Die maakte een einde aan de regering van de socialistische president Salvador Allende. Neruda was een vriend van Allende, die zelf ook is opgegraven en van wie is vastgesteld dat hij zelfmoord pleegde.