Cult

Tommy Wieringa wint Libris Literatuurprijs

06-05-2013 20:26

AMSTERDAM (ANP) – Tommy Wieringa heeft de Libris Literatuur Prijs 2013 gewonnen voor zijn roman Dit zijn de namen. Dat maakte juryvoorzitter Clairy Polak maandagavond bekend tijdens het Libris-galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 euro.

De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar. Het is de 20e keer dat de prijs werd uitgereikt. Polak en de vier andere juryleden bogen zich over 170 ingezonden romans.

Dit zijn de namen verhaalt over een groepje vluchtelingen dat hun identiteitspapieren heeft verscheurd. Hiermee staan ze symbool voor de velen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders.

,,Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht'', aldus Polak namens de 5-koppige jury.

Wieringa versloeg vier andere genomineerden: Esther Gerritsen met haar roman Dorst, Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Christiaan Weijts met Euforie, Elvis Peeters met Dinsdag en Oek de Jongs Pier en oceaan, dat vorige week de Vlaamse Gouden Boekenuil won.