DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer praat donderdag over het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen. Om meer druk op dat debat te zetten wordt daarvoor op het Plein nog actie gevoerd voor deze verlaging.
Met een 'zout’ ontbijt willen de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting duidelijk maken waarom volgens hen de verlaging noodzakelijk is. Verscheidene Kamerleden ontbijten donderdagochtend mee met de drie organisaties, zo meldde de Consumentenbond.
Vorige week maakte de supermarkten en vleesindustrie bekend dat de komende twee jaar het zoutgehalte in vlees 10 procent omlaag gebracht wordt. De drie organisaties noemden dat een ,,loze belofte’’. De organisaties zouden het liefst zien dat zoutreductie in alle sectoren wettelijk geregeld wordt. Zelfregulering werkt volgens hen niet in de praktijk.
Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek vorig jaar dat vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips nog steeds te veel zout bevatten. Het zoutgehalte is de laatste jaren nagenoeg onveranderd gebleven.
Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert. Het zoutgehalte in verschillende producten kan enorm verschillen. Bij het ontbijt donderdagochtend laten de organisaties die verschillen zien. ,,We laten roerbaksaus, gerookte zalm, knakworsten en schouderham zien van diverse merken waar soms bij de ene vier keer zo veel zout als bij de andere in zit.’’