Weten & Tech

Facebook is beste vriend van politie

19-09-2014 15:39

DEN HAAG – Filmpjes van mishandeling die op Facebook en YouTube worden gezet, helpen de politie steeds vaker de daders in de kraag te vatten. De politie vraagt burgers ook steeds vaker om filmpjes die als bewijsmateriaal kunnen dienen. Dat zegt professor Albert Meijer van de Universiteit van Utrecht. Harde cijfers zijn er niet, maar hij hoopt wel binnenkort meer onderzoek te kunnen doen naar onder meer de relatie tussen sociale media en de politie.

De politie pakte donderdag twee jongens op nadat een filmpje op internet was verschenen waarop te zien is dat ze een 15-jarig meisje in IJmuiden mishandelden. De laatste jaren verschijnen geregeld dergelijke filmpjes op internet. Het gaat vooral om kleinere misdrijven. “Deze filmpjes vormen een mooie aanvulling op het tv-programma Opsporing Verzocht, waarin alleen grote zaken aan de orde komen”, aldus Meijer. De politie gebruikt zelf ook sociale media, zoals Twitter, om het contact met de burgers te verbeteren. “Dat levert vaak nuttige informatie op. Digitale contacten met de burgers dragen zeker bij aan de effectiviteit van de politie”, stelt Meijer.

In hoeverre de filmpjes op internet bijdragen aan de oplossing van delicten kan Meijer niet zeggen, omdat de politie dat zelf niet bijhoudt. De professor wil wel graag meer weten over de manier waarop de politie sociale media gebruikt en hoe burgers kunnen helpen bij het opsporing van de daders.

Mishandeling IJmuiden

Meijer wil ook graag het gedrag van mensen en het gebruik van sociale media onderzoeken. Zeker twee mensen filmden de mishandeling van het meisje in IJmuiden. “Hoe kan het dat ze dat filmen en niet zelf optreden of 112 bellen?”, vraagt Meijer zich af. “Als er iets gebeurt, is de primaire reactie om eerst het toestel te pakken. De mensen leven steeds meer in een virtuele werkelijkheid en hebben niet meer het idee dat ze moeten ingrijpen”, stelt Meijer. “Ik merk het ook bij mijn studenten. Een feestje is voor hen pas geslaagd als het op internet staat. Het lijkt alsof ze denken dat ze dan pas bestaan.”

Meijer ziet ook een andere ontwikkeling als gevolg van het gebruik van sociale media. “Als mensen filmpjes van mishandeling op internet zien, bestaat bij sommigen de neiging om de mogelijke verdachten zelf te grazen te nemen. “Er ontstaat dan eigenrichting, waarbij de burger denkt ‘dat lossen we zelf wel even op’.”