Entertainment

Van de Westelaken zal moord nooit loslaten

11-10-2014 09:20

AMSTERDAM – Producent Gijs van de Westelaken en schrijver Theodor Holman geven de komende drie weken vrijwel elke avond in een bioscoop tekst en uitleg over hun film 2/11: Het Spel van de Wolf. De thriller belicht de mogelijk dubieuze rol van de AIVD in de moord op Theo van Gogh, inmiddels tien jaar geleden. De twee vrienden willen alsnog de onderste steen boven hebben. Zes vragen aan Van de Westelaken.

Hebben jullie echt de illusie dat je de onderste steen alsnog boven kan krijgen?

“Nee, dat zal niet lukken vrees ik. Zo’n geheime dienst is niet voor niets geheim. Die mensen werken zoals ze werken, en hun taak is vooral om alles geheim te houden. Ze mogen ook dingen weggooien, zoals die tabs over de Hofstadgroep die zijn verdwenen. Of nog beter, ze ‘herrubriceren’ het. Dan vind je het helemaal niet meer terug.”

Is het een grote frustratie van jou en de vrienden van Theo dat de moord niet is opgelost?

“Een frustratie is een groot woord. Maar er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan Theo denk. Dat is ook een beetje onvermijdelijk, want hij staat nog steeds elke dag in de krant. Bij elke islam-gerelateerde kwestie wordt zijn naam en zijn moord weer genoemd. We willen gewoon dat de zaak opgelost wordt, dat is volgens mij niet te veel gevraagd.”

Maar dat gaat toch niet lukken, zeg je net.

“Dat klopt. Maar ik vind dat we ons best moeten doen om zo ver mogelijk te komen. En als we de antwoorden niet nu krijgen, dan proberen we het over een paar jaar nog een keer. Dan verzinnen we wel weer iets nieuws. Je moet nooit loslaten. Dat hoort nou eenmaal zo.”

Is het een roep om rechtvaardigheid of een obsessie?

“Daar moet je inderdaad voor uitkijken. Het komt bij mij ook voort uit mijn journalistieke achtergrond: ik ben uiteindelijk een journalist, dat is wat ik deed voor ik films ging produceren. We willen het gewoon weten. Wordt het nog tien jaar later, dan wordt het nog tien jaar later. Je ziet bij dit soort affaires dat tien, vijftien of twintig jaar later mensen eindelijk durven te gaan praten. Klokkenluiders die tegen hun pensioen aan zitten en toch last krijgen van hun geweten. Hoe meer afstand er is in tijd, hoe vrijer mensen ergens over gaan praten.”

Is een Theo van Gogh Museum geen goed idee om het onderwerp levend te houden?

“Dat is een optie die Theo zelf ooit heeft overwogen! Er stond op het gegeven moment tegenover het Van Gogh Museum een pand te huur. En toen wilde Theo serieus dat ik ging onderzoeken of we daar dan ons eigen Van Gogh Museum konden beginnen. Het idee was dat de kassa beneden zou zijn, en dat al die Japanners dan 10 euro zouden betalen in de hoop dat ze schilderijen van Vincent zouden gaan zien. En op de eerste etage zouden ze dan allemaal posters en foto’s en filmpjes van Theo vinden.”

De gemeente Amsterdam heeft na de moord toch serieus een museum voor Theo gesuggereerd?

“Ja, dat klopt. Nooit meer iets van gehoord natuurlijk, zo gaan die dingen. Ik zie dat ook eigenlijk echt niet zitten, om dan een soort curator of beheerder te worden. En zoiets paste ook helemaal niet bij Theo. Die zou zich kapot lachen als we dat plan echt door zouden zetten.”