GroenLinks verbijsterde Amsterdam afgelopen week met het volgende plan: een stadspas, die mensen die illegaal in Nederland verblijven recht geeft op gratis sociale voorzieningen als de bibliotheek, maar ook korting op een nieuwe fiets, cursussen en sportactiviteiten. GroenLinks, DENK en BIJ1 willen deze pas invoeren naast de gratis 24-uursopvang voor illegalen. Forum voor Democratie ontdekte ondertussen dat GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink onder meer de brandweerkazerne in de deftige Amsterdamse wijk Buitenveldert op het oog heeft om te vorderen voor huisvesting van tientallen illegalen.
En al deze plannen betekenen dus, dat de Amsterdammer straks 11,5 miljoen belastinggeld ter beschikking moet stellen voor opvang van mensen die überhaupt niet eens recht hebben om hier te zijn. En de hoofdstedelijke belastingbetaler mag deze stadspas – met de vele extraatjes die de meeste legale Amsterdammers niet eens krijgen- ook gaan betalen als het aan GroenLinks ligt.
Met 10 van de 45 raadszetels en 3 van de 8 wethouders én natuurlijk burgemeester Femke Halsema waant GroenLinks zich oppermachtig.
Voortvarend zet Rutger Groot Wassink dan ook zijn illegalenopvang op: 500 plekken verdeeld over 12 locaties. Mensen mogen 1,5 jaar ‘oriënteren’ met persoonlijke coaches, rechtsbijstand, zorg, zakgeld, kost en inwoning. Deze hulpverleningskerstboom wordt opgetuigd met behulp van 20 organisaties.
Zes daarvan zijn diensten als de gemeente, politie, IND en andere uitvoerders. Drie zijn christelijke hulporganisaties, maar liefst negen zijn pro-vluchtelingen-activistenclubs (waarvan Vluchtelingenwerk de meest serieuze en gematigde is). Slechts twee zijn gericht op terugkeer (Het plan leest u hier).
Van de beraadslagingen van deze bonte verzameling belangen- en uitvoeringsgroepen zijn, zo bleek na navraag door FvD, geen verslagen en ook mogen de Amsterdammers niet met naam en toenaam weten wie er zoal aanzitten bij deze overleggen. Onze motie om voortaan notulen of verslagen te maken van deze sessies is afgewezen door de wethouder en weggestemd door de raad. De wethouder vindt verslaglegging afbreuk doen aan ‘in vrijheid kunnen overleggen’, een idiote manier om te zeggen: ‘dit houden wij liever in achterkamertjes’.
Dan de opvanglocaties zelf.
Hier laten de linkse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun ware gezicht zien. Hoewel er een ronkende paragraaf over participatie en democratisering in het Coalitieakkoord staat, is er geen inspraak mogelijk voor omwonenden en ondernemers rond opvangplekken. Laat staan een referendum (waar GroenLinks dan overigens wel weer voor is als het gaat om een onschuldig en voor hen gemakkelijk te winnen onderwerp als het vuurwerkverbod).
Op Instagram peilt de gemeente de mening van Amsterdammers over roze verkeersborden, maar inzake de komst van tientallen illegale nieuwe buren moet de Amsterdammer het doen met een ‘consultatieronde’ en een ‘informatieavond’. Dat is GroenLinks-taal voor: we stellen omwonenden voor een voldongen feit.
De rekening voor de opvang, begeleiding, proceskosten, onveiligheid, onderwijsachterstanden, cultuurconflicten, enzovoorts: die komt dan natuurlijk weer wél bij de omwonenden terecht. Nee: daar hoeft u zich geen zorgen over te maken!
Maar fundamenteler gesteld: de ongedocumenteerden hebben nu dus wél inspraak in hun huisvesting en toekomst; maar de legaal ingezetenen van de stad niét. Waar is de wethouder toch zo bang voor? Waarom geen inspraak, waarom zelfs geen draagvlakmeting (verzocht door Forum voor Democratie, motie weggestemd door de coalitiepartijen) als deze groep illegalen volgens hem overal op zo veel steun kan rekenenen?
Wij hebben navraag gedaan over deze opvanglocatie na tips van betrokkenen, maar stuitten op een muur van zwijgzaamheid en geheimzinnigheid.
Daarom hebben wij in de gemeenteraad op 24 januari (zie video hier onder) het maar even aan Groot Wassink zelf gevraagd. Wat volgde was eerst een driftig nee-schudden en ‘ik weet van niks’ mompelen, maar het geheugen van de wethouder herstelde zich wonderbaarlijk snel. Opeens bleek het inderdaad te kloppen. Dat pand staat op de short list als opvangplek. Als wij niet het vuur aan de schenen van de wethouder hadden gelegd, had Groot Wassink ongehinderd zijn overvaltactiek op de buurt kunnen toepassen.