Media

‘Mama met rondingen krijgt slimmer kind’

18-01-2015 12:10

PITTSBURGH – Vetreserves in de heupen en het achterwerk van een vrouw zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van haar baby. Dat zou blijken uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Knappe koppen van de universiteit van Pittsburgh hebben ontdekt dat de hersenen van een kindje zich vooral ontwikkelen dankzij het heup- en billenvet van de moeder, met name in de periode waarin zij borstvoeding geeft. Er zou zelfs een direct verband zijn tussen de hoeveelheid vet die mama daar heeft zitten en de intelligentie en overlevingskansen van het kind, meldt The Sunday Times.

“Het vet op die plekken is een opslagplaats voor de vorming van babyhersenen”, legt knappe kop Will Lassek uit. “Er is veel vet nodig om een zenuwstelsel te maken en deze vetcellen zijn ook nog eens rijk aan docosahexaeenzuur (DHA), een belangrijke bouwsteen voor het menselijke brein. Het lijkt erop dat vrouwen zo zijn geëvolueerd dat ze die vetten kunnen vasthouden tot hun baby er is.”

Walvissen

Menselijk vet bevat minder dan 1 procent DHA en dus moet er genoeg vet op voorraad zijn. Dit verklaart mogelijk waarom vrouwen vrij veel vet op de botten hebben, zegt Lassek. “Zoogdieren en primaten hebben doorgaans 5 tot 10 procent vet, bij vrouwen is dat gemiddeld 30 procent. Dat is vergelijkbaar met beren die aan hun winterslaap beginnen of walvissen in koude poolgebieden.”

Mannen zouden door de evolutie zijn ingeprint om dames met rondingen te willen, omdat hun nageslacht garen bij spint bij grotere heupen en een dikkere kont. Maar als zo’n lijf voordelig is voor het kind, waarom zien alle vrouwen er dan niet uit als Kim Kardashian? Volgens bioloog David Bainbridge nemen mannen ook andere factoren mee in hun partnerkeuze, zoals intelligentie of karakter.