“Maar ja, dan kom je uit een Afrikaans land waar allerlei groeperingen elkaar naar het leven gestaan hebben, je land ligt in puin, je verdient wat geld voor je familie. En dan wordt je ineens makkelijk geld aangeboden.”
Willem van Hanegem duidt één van de oorzaken van matchfixing in Nederland.
“Ik bleek vorige week namelijk opeens geen ‘spreker’ meer te zijn, maar in het publiek te worden geplaatst en dan ‘interactie’ te mogen hebben met de sprekers op het podium. Dat zijn keurige ons kent ons’ers als oud-Journaalbaas Hans Laroes, hoogleraar journalistiek Jeroen Smit, Inge Brakman van het Persvrijheidsfonds en Farid Azarkan, oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Nette mensen, maar op geen snipper islamkritiek te betrappen geweest de afgelopen weken.
Ik snap best dat ik daar niet tussen pas als je als uitkomst van je debat wilt hebben dat de Nederlandse media ‘de moslims’ sinds Charlie Hebdo hebben gecriminaliseerd en angst in de moslimgemeenschap hebben gezaaid. Dan is het handiger om me geen spreektijd te geven, maar twee keer tien seconden een microfoon voor mijn snufferd te houden in de zaal. Een microfoon die je kunt wegtrekken wanneer je wilt. Jeweetzelluf, Faat.
Dus ik heb bedankt. Ik ga geen drie uur reizen omdat de organisatie dan kan zeggen dat er ook iemand aanwezig was met een afwijkend geluid. Het was blijkbaar niet echt de bedoeling dat er iemand dat stempel ‘islamofobie’ kwam terugbrengen tot wat het wel is: islamkritiek. Ik zou te veel partypooper zijn. Een van de hashtags op het aangepaste affiche is niet voor niets: #framing.”
Jan Dijkgraaf legt Fatima Elatik uit waarom hij niet (met het openbaar vervoer) van Eesterga naar Amsterdam afreist.
Volgens mij van Hans Spekman. @RTVNH: ´Sonja Bakker pleegt plagiaat. Slogan ´afvallen is een feestje´ zou gejat zijn http://t.co/mujSmDs7fg
— Mona Keijzer (@MonaKeijzer) 19 januari 2015
CDA-Kamerlid Mona Keijzer bewijst over een gezonde portie humor te bezitten en sneert tegelijkertijd richting de PvdA.
“Respect, dat is ineens je toverwoord. En respect en muziekkritiek staan op gespannen voet. We raken daarmee aan de kern van de muziekkritiek, en daar heb je een kennelijk een fundamenteel probleem mee. Dat is ook helemaal niets persoonlijk met mij, want ook dit weekend zei je over het verschijnen van muziekblad OOR op Blendle: ‘De zuurtjes van Oor (het slechtste muziekblad ter wereld) pikken er wat NL bandjes uit voor dit jaar. Ga de muziek vooral zelf checken.’ Zuur, dat is het woord dat mensen die moeite hebben met muziekkritiek altijd gebruiken, je gebruikt het ook voor mij. Zuur: onnodig negatief, onnodig grievend.
Maar je drang om ineens mensen een toontje lager te laten zingen gaat verder. Ik zou Charlie Hebdo er nooit bij durven halen, als je dat niet zelf al had gedaan, in je eigen programma en in DWDD. Ik weet niet waar het ineens vandaan komt, maar kennelijk heb je een missie op alle fronten. Je wilt dat we voorzichtig zijn met de profeet Mohammed, is je stelling, en die is vele malen belangwekkender dan je mening over mij of over OOR. Hier gaat het over leven en dood, over de vrijheid van meningsuiting, om de vrijheid om kritiek te hebben. De tranen die je om Charlie Hebdo liet, werden door de buitenwereld op hoongelach onthaald. Ik kan daar geen medelijden mee hebben, omdat ik het net zo hypocriet vind als Marcel van Roosmalen, die je kielhaalde in zijn column in NRC. Je staat sinds jaar en dag bekend om je controversiële imago. Je bent recht voor je raap, spaart niemand, zelfs gasten in de studio niet. Je verwijt mij en anderen dingen, die je zelf voortdurend doet.”
Muziekrecensent Atze de Vrieze maakt gehakt van Giel Beelen, nadat de 3FM-DJ goedkope kritiek leverde via zijn Facebookpagina.
“Ik denk nu dat de fatsoenlijke omgangsvormen terugkeren. Bijna niemand vond het erg dat PowNews stopte, zeker niet nadat het zo smakeloos Onno Hoes met een verborgen camera had gefilmd. Een paar jaar terug was er nog behoefte aan scoren. Ik merk nu een soort vermoeidheid bij de kijker voor vraaggesprekken die per definitie wantrouwen en narigheid veronderstellen.”
Paul Witteman bespreekt in de NRC het einde van PowNews.
“Extremisme kent geen geloof. Extremisme is gek, raar, pervers, vies. Dat heeft niets te maken met een bepaald geloof. Je ziet toch ook niet als in Nigeria een christelijke groep aanslagen pleegt uit naam van het christendom dat de wereld dan vraagt aan Buma, of de SGP of de ChristenUnie om daarvan af te nemen?”
Tunahan Kuzu in gesprek met De Volkskrant.
“Ik vind het schokkend. Hij heeft het aanzien van alle 150 Kamerleden gigantisch geschaad. De volgende keer denken mensen namelijk ook dat ze in het ootje worden genomen. (…)Laat Leegte maar weer gewoon olie verkopen, zoals hij vroeger deed.”
Volgens RTV Noord vindt Max van Weezel dat René Leegte moet opstappen als Kamerlid, na zijn faal van afgelopen week.