Klimaat

Doorbraak op gebied van kernfusie, netto energiewinst bereikt in fusie-experiment

13-12-2022 18:23

Zon, Sun
Shutterstock.

WASHINGTON, 13 december (Reuters) – Amerikaanse wetenschappers hebben dinsdag een wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van fusie-energie bekendgemaakt die, als zij in de komende decennia de sprong kan maken van laboratoria naar commerciële elektriciteitsopwekking, de strijd tegen de klimaatverandering kan helpen.

Wetenschappers van het Lawrence Livermore National Lab in Californië bereikten op 5 december voor het eerst kortstondig een netto energiewinst in een fusie-experiment met behulp van lasers, aldus het Amerikaanse ministerie van Energie. De wetenschappers richtten een laser op een brandstofdoelwit om twee lichte atomen tot een dichtere te versmelten, waardoor de energie vrijkwam.

Kimberly Budil, de directeur van Lawrence Livermore, vertelde verslaggevers op een evenement van het ministerie van Energie dat de wetenschap en de technologie niet pas over vijf of zes decennia maar al eerder op de markt kunnen worden gebracht. “Met gezamenlijke inspanningen en investeringen kunnen we met een paar decennia onderzoek naar de onderliggende technologieën in een positie komen waarin we een energiecentrale kunnen bouwen,” zei Budil.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Kernfusie op aarde

Wetenschappers weten al ongeveer een eeuw dat kernfusie de zon aandrijft en streven al tientallen jaren naar de ontwikkeling van kernfusie op aarde.

Arati Prabhakar, directeur van het White House Office of Sciences and Technology Policy, zei dat het experiment een “geweldig voorbeeld is van wat doorzettingsvermogen kan bereiken”.

Kernwetenschappers buiten het laboratorium zeiden dat de prestatie een belangrijke stap voorwaarts is, maar dat er nog veel meer wetenschap moet worden gedaan voordat fusie commercieel levensvatbaar wordt.

Tony Roulstone, een kernenergie-expert aan de Universiteit van Cambridge, schatte dat de energieopbrengst van het experiment slechts 0,5% bedroeg van de energie die nodig was om de lasers aan te steken.

“Daarom kunnen we zeggen dat dit resultaat een succes is van de wetenschap – maar nog ver verwijderd is van het leveren van nuttige, overvloedige, schone energie,” zei Roulstone.

Eerste stap

De elektriciteitsindustrie juichte de stap voorzichtig toe, maar benadrukte dat fusie, om de energietransitie tot stand te brengen, de inspanningen om andere alternatieven zoals zonne- en windenergie, batterijopslag en kernsplijting te ontwikkelen niet mag vertragen.

“Het is de eerste stap die zegt ‘Ja, dit is niet alleen fantasie, dit kan worden gedaan, in theorie,'” zei Andrew Sowder, een senior technologieleider bij EPRI, een non-profit energie onderzoeks- en ontwikkelingsgroep.