OMG

Lang slapen is slecht voor je

24-03-2015 13:12

LONDEN – Te weinig nachtrust is niet goed voor je, maar volgens professor Franco Cappuccio van de universiteit van Warwick in Engeland is extreem lang slapen nog veel slechter. Bij de BBC vertelt hij dat mensen die meer dan negen uur per dag slapen tot wel 30 procent meer kans lopen op een vroege dood dan mensen die de geadviseerde acht uur onder zeil gaan.

Een verhoogde kans op een vroege dood van 30 procent is extreem volgens professor Cappuccio. Het is zo dramatisch dat hij langslapers vergelijkt met zware drinkers. Alleen verstokte rokers zijn nog slechter af.

De wetenschapper zegt niet helemaal te kunnen verklaren waarom lang slapen zo slecht is, maar hij zegt wel dat er rekening gehouden moet worden met randzaken. Lang slapen kan namelijk duiden op andere problemen. Zo kan het zijn dat stevige slapers vaak slaappillen slikken of dat ze lang slapen vanwege een depressie. Wel is het zo dat een mens genoeg moet bewegen om gezond te blijven en als je slaapt ben je nou eenmaal niet heel actief.

Een andere verklaring kan nog worden gevonden in het natuurlijke slaappatroon van mensen. Tot ergens halverwege de zeventiende eeuw sliepen mensen doorgaans niet aan één stuk door, maar in twee delen. Na de eerste slaap werd er allerlei dingen gedaan om vervolgens voor een tweede keer een uiltje te knappen.