(Bloomberg, 4 oktober 2023) – De Britse premier Rishi Sunak liet zich niet overtroeven door de rechterflank van zijn Conservatieven en waagde ook een sprong in de cultuuroorlogen die woeden van de VS tot Argentinië en Polen.
“We moeten ons niet laten intimideren door de overtuiging dat mensen elk geslacht kunnen zijn dat ze willen,” zei Sunak onder luid applaus tijdens een toespraak van een uur op de Tory-conferentie in Manchester. “Dat kunnen ze niet. Een man is een man en een vrouw is een vrouw.”
Sunak is een man die een achterstand van 20 punten in de peilingen probeert goed te maken in de aanloop naar de verkiezingen die volgend jaar worden verwacht.
Zijn partij is al meer dan 13 jaar aan de macht en in die periode veranderde Brexit van een door de Tory-rand gevoed concept in een realiteit in 2016, het jaar waarin ook Donald Trump werd verkozen tot president van de VS.
Sunak, een toegewijd Brexiteer en de eerste Brits-Aziatische premier van het Verenigd Koninkrijk, gaat niet gematigd te werk, maar schuift verder naar rechts.
In veel opzichten probeert hij bij te blijven. Zijn minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman – ook van Indiase afkomst en openlijk op zoek naar zijn baan – kreeg een staande ovatie omdat ze tekeer ging tegen de “genderideologie”.
Andrew Boff, een prominente homoseksuele Tory-politicus, werd eruit gegooid omdat hij bezwaren mompelde tegen haar taalgebruik.
Haar tegenhanger die verantwoordelijk is voor het gezondheidsbeleid beloofde transgender vrouwen te weren van vrouwenafdelingen.
Het past allemaal in een bredere trend die zich afspeelt op verschillende continenten. In de VS trok de Republikeinse presidentskandidaat Vivek Ramaswamy de aandacht door te zeggen dat “transgenderisme” een vorm van geestesziekte is.
In Italië brak premier Giorgia Meloni in 2019 door – voordat ze aan de macht kwam – toen ze tijdens een bijeenkomst riep: “Ik ben een vrouw, ik ben een moeder, ik ben een Italiaan, ik ben een christen.” Er werd een virale dansmix van gemaakt.
Sunaks eigen opmerking boort een Amerikaanse cultuuroorlog aan om de bevolking aan te spreken. Dit komt na waarschuwingen van leden van zijn kabinet over ‘woke’ wetenschappers, ‘sinistere’ 15-minuten-steden ven een niet-bestaand plan van de oppositiepartij Labour om belasting te heffen op vlees.
Zijn eigen afwijzing van oproepen van transactivisten voor minder strenge regels voor genderidentificatie sluit niet alleen aan bij de achterban van zijn partij, maar ook bij het bredere Britse publiek.
Uit de British Social Attitudes-enquête die vorige maand werd gepubliceerd, bleek dat in 2022 slechts 30% van de Britten het ermee eens was dat transpersonen het geslacht op hun geboorteakte moeten kunnen veranderen als ze dat willen. Een daling ten opzichte van 58% in 2016. Ongeveer 39% was het hier niet mee eens, tegenover 22% in 2016.
De World Professional Association for Transgender Health en andere vooraanstaande medische groepen erkennen allemaal genderbevestigende zorg als de standaard voor transgenderjongeren.