Buitenland

EU-parlement stemt tegen halvering pesticidengebruik in 2030

22-11-2023 17:37

Crop duster
Shutterstock.

(Samuel Petrequin, Brussel, AP, 22 november 2023) – Wetgevers van de Europese Unie hebben woensdag een plan verworpen om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen 2030 met 50% te verminderen en alle bestrijdingsmiddelen in openbare parken, speeltuinen en scholen te verbieden.

Lees ook: Gebruik glyfosaat in EU goedgekeurd voor komende 10 jaar

Na een reeks amendementen die het voorstel van de uitvoerende Commissie van de EU afzwakten, werd het wetsvoorstel verworpen met 299 tegen 207 stemmen en 121 onthoudingen.

‘Winst boven gezondheid’

Het wetsvoorstel is hiermee voorgoed begraven en elk nieuw voorstel moet na de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement in juni weer van voren af aan beginnen.

“Dit is een bittere klap voor de bescherming van het milieu en de volksgezondheid. Om het bot te zeggen, de meerderheid van de Europarlementariërs stelt de winsten van de grote landbouwbedrijven boven de gezondheid van onze kinderen en de planeet,” zei Sarah Wiener, een Groene wetgever die rapporteur was voor het voorstel.

“Er komt geen nieuwe verordening voor duurzaam gebruik van pesticiden,” zei Wiener.

Ideologisch voorstel

De Europese Commissie zei vorig jaar dat de huidige regels die het gebruik van pesticiden beperken te zwak waren en niet consistent werden toegepast in de EU.

COPA-COGECA, de belangrijkste landbouworganisatie van de EU, verwelkomde de verwerping van het wetsvoorstel en riep op tot een betere dialoog tussen boeren en de instellingen van het blok van 27 landen.

“Laten we niet vergeten dat dit voorstel vanaf het begin ideologisch was, zonder verband met de realiteit van de landbouw, en onrealistische overgangen voorstelde zonder de nodige financiering,” zei de groep.

“Al deze polarisatie had vermeden kunnen worden en oplossingen hadden gevonden kunnen worden zonder de ideologische koppigheid van een paar besluitvormers.”

Klimaatneutraal

Als onderdeel van haar plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn, heeft de Europese Unie een breed scala aan maatregelen aangenomen, van het verminderen van energieverbruik tot het sterk terugdringen van transportemissies en het hervormen van het EU-handelssysteem voor broeikasgassen.

Maar met de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar in het verschiet, maken sommige leiders en wetgevers zich zorgen dat ze de kiezers niet tegen zich in het harnas jagen met bindende wetgeving en beperkende eisen.

Madeleine Coste, een campagnevoerder van de Slow Food organisatie die biodiversiteit en steun voor kleinschalige boeren promoot, betreurde dat “een meerderheid in het Parlement heeft besloten om de kant van de agro-industrie en haar bondgenoten te kiezen.”

“De afgelopen twee jaar is tegen dit voorstel gelobbyd en de wetenschappelijke consensus over de noodzaak om ons huidige voedselsysteem te transformeren werd genegeerd”.