Politiek Buitenland

Britse bevolkingsgroei komende 15 jaar 9,9%, bijna geheel door immigratie

30-01-2024 13:24

Vluchtelingen
punghi / Shutterstock.com

Lucy White, Irina Anghel, Bloomberg, 30 januari 2024 – Het Verenigd Koninkrijk schat dat zijn bevolking de komende 15 jaar met 9,9% zal groeien, een trend die zowel de economie zal helpen als een breuk binnen de regerende Conservatieve Partij van premier Rishi Sunak zal verergeren.

Het Office for National Statistics (ONS) voorspelde dat het aantal mensen in het Verenigd Koninkrijk zal groeien met 6,6 miljoen tussen het midden van 2021 en 2036, bijna allemaal afkomstig van immigratie. De nettomigratie zal waarschijnlijk gemiddeld 315.000 per jaar bedragen vanaf medio 2028.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Hoewel dit zou betekenen dat de nettomigratie meer dan zou halveren ten opzichte van het record van vorig jaar, is de totale bevolkingsgroei sterker dan de ONS een jaar geleden schatte.

Dat zal het groeivermogen van de economie in de komende jaren waarschijnlijk vergroten, wat de Bank of England zal helpen in haar pogingen om inflatie tegen te gaan en wat de schatkist meer inkomsten kan opleveren.

Bezorgde conservatieven

Toch staat het haaks op Sunaks belofte om de migratie te beteugelen.

“Het lijdt weinig twijfel dat de migratie de komende jaren eerst sterk zal dalen ten opzichte van het huidige niveau. Het zou zelfs niet verrassend zijn als de daling sterker zou zijn dan de ONS voorspellen”, zegt Jonathan Portes, professor economie aan het King’s College in Londen.

“Maar op de korte tot middellange termijn kunnen deze projecties de vooruitzichten voor groei en de fiscale positie echter licht verbeteren.”

De ONS schat dat het aantal mensen in het Verenigd Koninkrijk tegen het midden van 2026 de 70 miljoen zal bereiken. Hierdoor zal de bezorgdheid van de Conservatieven over de migratie, die volgens de ministers de openbare diensten, van scholen tot ziekenhuizen, onder druk zet, toenemen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Sunak probeert de migratie terug te dringen door controversieel beleid, zoals het sturen van asielzoekers naar Rwanda en het beperken van visa voor afhankelijke personen van overzeese studenten.

Vorig jaar bereikte de nettomigratie naar het Verenigd Koninkrijk – of het aantal mensen dat aankwam min degenen die vertrokken – een recordhoogte van 745.000.

Drie keer hoger dan doelstelling

Hoewel dit nu lijkt te dalen, is de ONS-schatting van de nettomigratie op lange termijn nog steeds meer dan drie keer zo hoog als de doelstelling van 100.000 die de Conservatieven beloofden tijdens de laatste algemene verkiezingen in 2019.

“Ik ben er duidelijk over geweest dat de migratie te hoog is en dat we terug moeten naar duurzame niveaus,” zei minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly in een verklaring.

“Vorig jaar heb ik robuuste maatregelen uiteengezet om de aantallen die ons land binnenkomen te verminderen – door de regels voor zorgpersoneel en geschoolde werknemers aan te scherpen en door ervoor te zorgen dat mensen hun overgebrachte familieleden kunnen onderhouden.”

Voor de economie suggereren de bevolkingscijfers dat een sterkere groei mogelijk is, wat het Verenigd Koninkrijk uit de stagnatie zou helpen die eind vorig jaar mogelijk in een recessie veranderde.

Arbeidskrachten

De Bank of England zei vorig jaar dat het groeipotentieel van het VK werd beperkt door de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Beperkingen in het aanbod voedden de inflatie die de aanleiding vormde voor de scherpste reeks renteverhogingen in decennia.

Portes waarschuwde om niet te veel in de cijfers te lezen. “Er is geen rekening gehouden met recente wijzigingen in het migratiebeleid”, zei hij, waarbij hij wees op het Rwanda-plan en beperkingen op visa voor werknemers en afhankelijke personen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Maar Torsten Bell, CEO van de denktank Resolution Foundation, zei dat de cijfers de “fiscale fictie” van het Verenigd Koninkrijk over de uitgaven na de verkiezingen zouden verergeren. De prognoses van de regering zullen “de belastinginkomsten van een grotere bevolking op de bank zetten”, zei hij op X, “maar doen belachelijk alsof er niet meer overheidsuitgaven nodig zijn.”

Bevolkingsgroei in lijn met de ONS-projecties zou grotere bezuinigingen op de uitgaven per persoon betekenen, voegde hij eraan toe, wat zou leiden tot een daling van de kwaliteit van de openbare diensten.

Vergrijzing

Hoewel de uiteindelijke omvang van de groei zal afhangen van het beleid, zal de Britse bevolking vrijwel zeker vergrijzen. De ONS denkt dat het percentage mensen in het Verenigd Koninkrijk van 85 jaar en ouder zal stijgen van 2,5% naar 3,5% in 2036.

Het aantal geboorten zal over de hele periode van 15 jaar maar net iets hoger liggen dan het aantal sterfgevallen, namelijk 541.000. Halverwege 2035, aldus het ONS, zal die trend omkeren – er zullen meer mensen sterven dan geboren worden, waardoor de druk op de Britse National Health Service zal toenemen.

Richard Hughes, voorzitter van het Britse Office for Budget Responsibility, legde eerder deze maand voor de Economic Affairs Committee van het House of Lords uit welke druk een vergrijzende bevolking op de staatskas zou leggen.

Demografische uitdagingen

Op de korte termijn zou een dalend geboortecijfer de kosten van onderwijs verlagen, zei hij.

“Maar dat is geen goed nieuws voor de demografie op de langere termijn, want het betekent minder werknemers en belastingbetalers die groeiende aantallen gepensioneerden ondersteunen.”

Hughes voegde eraan toe dat er “de komende vijf tot tien jaar een uitgelezen kans is om op deze gebieden actie te ondernemen om de demografische uitdagingen aan te pakken.”