Buitenland

Hongaarse minister van Europese Zaken reageert fel op hoorzitting

25-06-2024 14:35

Europees parlement Brussel
Shutterstock.

De Hongaarse minister van Europese Zaken, János Bóka, heeft fel gereageerd op de hoorzitting die Hongarije dinsdag in Luxemburg ondergaat over de situatie van de rechtstaat in het land. Hij stelt dat de Europese strafprocedure, waarin Hongarije sinds 2018 zit “een politiek drukmiddel is geworden om Hongarije te dwingen een bepaalde positie in te nemen bij belangrijke dossiers”.

 

Redactie, TPO, 25 juni 2024 – Bóka verklaarde dat bij aankomst op een vergadering van de 27 EU-ministers van Europese Zaken, waar tijdens periodieke hoorzittingen de andere 26 EU-ministers de gelegenheid krijgen om Hongarije vragen te stellen over verbeteringen van de rechterlijke macht en democratische rechten, meldt het ANP.

Hongarije kan daarbij uitleggen hoe het staat met deze verbeteringen. De speciale artikel-7-procedure tegen Hongarije verplicht het land om de rechtstaat te herstellen en problemen rondom academische vrijheid en de rechten van lhbti-mensen aan te pakken.

‘Hongarije zal nooit opgeven’

Hongarije moet zich in de hoorzittingen verantwoorden over de geboekte vooruitgang. Indien de andere EU-landen onvoldoende vooruitgang constateren, kunnen ze het stemrecht van Hongarije bij EU-beslissingen opschorten totdat het land weer aan de EU-normen voldoet.

Bóka beschouwt de situatie echter als een politieke zet van de EU. Hij zegt te hopen dat Hongarije “de discussie een meer objectieve en constructieve weg op kan sturen”, maar voegde eraan toe dat hij “geen hoge verwachtingen heeft”.

Volgens hem zal Hongarije “nooit opgeven”.

 

Strafprocedure voor Polen opgeheven

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, die de hoorzitting voorzit, had bij binnenkomst een andere boodschap:

“Hongarije heeft helaas niet alle hervormingen doorgevoerd die nodig zijn om uit deze artikel-7-procedure te raken. We constateren dat er nog steeds tekortkomingen zijn rond de rechtstaat, de rechten van minderheden en de onafhankelijkheid van justitie.”

Lahbib verwees naar Polen als voorbeeld. Dat land bevond zich sinds 2017 in een vergelijkbare artikel-7-situatie, maar begon na de verkiezingen van 2023 met het herstel van de rechtstaat.

Eind vorige maand werd de strafprocedure voor Polen opgeheven, wat volgens Lahbib aantoont dat het mogelijk is snel onder artikel 7 uit te komen als er voldoende politieke wil is.

“We zien dat als er een wil is, het inderdaad mogelijk is snel onder artikel 7 uit te komen. We wensen het ook Hongarije toe om de hervormingen door te voeren en hieruit te raken,” zei Lahbib, waarmee ze Hongarije aanspoort om de nodige stappen te zetten voor herstel.

Lees ook: Schieten op de boodschapper: Over de boete van het Hof van Justitie tegen Hongarije