Buitenland

Europese Commissie eist uitleg van Hongarije over werkvergunningen voor Russen en Belarussen

04-09-2024 15:59

Europees parlement Brussel
Shutterstock.

De Europese Commissie heeft woensdag opnieuw een brief naar Hongarije gestuurd met een verzoek om extra uitleg over het nieuwe beleid dat werkvergunningen verstrekt aan mensen uit Rusland en Belarus. “De EU beschouwt Rusland en Belarus als vijandig!”, stelt Eurocommissaris Ylva Johansson.

 

Redactie, TPO, 4 september 2024 – Johansson (Binnenlandse Zaken) maakte dit bekend tijdens een commissievergadering van het Europees Parlement.

Eerder, op 1 augustus, had Johansson al een eerste brief naar Hongarije gestuurd, waarin ze vragen stelde en haar zorgen uitte over dit beleid. Hongarije heeft inmiddels gereageerd op die vragen en de Europese Commissie is bezig met het bestuderen van die antwoorden.

Desondanks is er nu een tweede brief verstuurd, waarin twee dringende vragen worden gesteld, zoals Johansson het omschreef.

‘De EU beschouwt Rusland en Belarus als vijandig’

De eerste vraag richt zich op de reden waarom Hongarije werkvisa verstrekt aan mensen uit Rusland en Belarus, landen die door de Europese Unie als vijandig worden beschouwd. Johansson benadrukt dat Rusland bovendien een bedreiging vormt voor de veiligheid, democratie en de EU. Ze noemt in haar brief voorbeelden van Russische spionage en sabotage in Europa.

De Eurocommissaris onderstreept dat het voor alle EU-lidstaten essentieel is om veiligheidsrisico’s te voorkomen. In plaats van inwoners uit Rusland toegang te geven tot het Schengengebied via werkvisa, is juist meer “waakzaamheid geboden”.

‘Arbeidsmarkttekorten is geen excuus’

Het argument van Hongarije dat het land deze mensen nodig heeft vanwege arbeidsmarkttekorten, vindt geen gehoor bij de Europese Commissie, aangezien alle EU-lidstaten met dergelijke tekorten te maken hebben.

Daarnaast wil de Europese Commissie verduidelijking over waarom Russen en Belarussen bij hun werkvisumaanvraag op dezelfde manier worden gescreend als mensen van andere nationaliteiten. Johansson noemde dit “onbegrijpelijk” gezien het “verhoogde risico” dat deze groepen met zich meebrengen.