Economie

EU dwingt Apple tot openstelling iPhone-systeem

19-09-2024 13:13

De nieuwe Apple iPhone 16. Foto: David Paul Morris/Bloomberg.

De Europese Unie dwingt Apple om het gesloten iPhone- en iPad-besturingssystemen open te stellen voor concurrerende technologieën. Dit in navolging van de Digital Markets Act (DMA), de belangrijkste antitrustwetgeving van de EU, die gericht is op het bevorderen van eerlijke concurrentie in de digitale sector.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De Europese toezichthouders geven Apple zes maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Als het bedrijf uit Cupertino, Californië niet binnen deze termijn actie onderneemt, riskeert het zware boetes. Deze kunnen oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet, meldt Bloomberg.

Volgens Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging, is dit de eerste keer dat de DMA wordt gebruikt om een bedrijf zoals Apple aan te sporen zijn systemen compatibel te maken met andere technologieën. “Effectieve interoperabiliteit, bijvoorbeeld met smartphones en hun besturingssystemen, is cruciaal,” aldus Vestager.

Meer keuzevrijheid

Het doel van de DMA is om andere ontwikkelaars toegang te geven tot belangrijke functies van Apple-apparaten, zoals Siri-spraakopdrachten en de betalingschip. Dit zou de concurrentiepositie van andere bedrijven verbeteren en gebruikers meer keuzevrijheid bieden.

Hoewel Apple nog geen officieel commentaar heeft gegeven, is het bedrijf al verwikkeld in een parallel onderzoek naar de regels rond de App Store. Dit onderzoek kan eveneens leiden tot hoge boetes als blijkt dat Apple concurrenten benadeelt.

Eerder dit jaar maakte Apple bekend dat bepaalde nieuwe functies, zoals Apple Intelligence en SharePlay Screen Sharing, vooralsnog niet beschikbaar zullen zijn in de EU vanwege de strikte regels van de DMA.