Wanneer inchecken met studenten-OV?

14-10-2011 15:33

“Ben ik nu eigenlijk verplicht om in te checken?” vroegen een aantal jaargenoten van me zich af toen we laatst voor school het halve land door moesten reizen met het openbaar vervoer. Een klasgenoot had een keer in een bus van Veolia een boete gekregen omdat hij niet ingecheckt was, maar bij de NS leverde het geen problemen op. Verwarrend dus. Omroep Groningen zocht uit wat de regels bij de verschillende vervoersmaatschappij nou zijn wat betreft het in- en uitchecken met een studenten OV-chipkaart.

(Nog) niet verplicht

Bij Arriva en de NS is het inchecken nog niet verplicht, maar moet men er rekening mee houden dat het binnenkort wel verplicht gaat worden. Vanaf 3 november, als bij Arriva de strippenkaart afgeschaft wordt, is het wel verplicht om in de bussen en treinen van Arriva in en uit te checken. “Tot die tijd adviseren onze stewards in de treinen dat het inchecken vanaf die datum verplicht wordt. Dat betekent dat zij dus op dit moment geen bekeuringen uitdelen aan studenten die bijvoorbeeld vergeten zijn om in te checken” aldus de woordvoerder van Arriva.

Bij de NS wordt het pas verplicht vóór december 2012. Wanneer precies kon de NS nog niet zeggen. Gekozen is voor een datum vóór december 2012 omdat dan het papieren treinkaartje afgeschaft wordt.

Verplicht
Bij Connexxion, Syntus en Veolia is het verplicht om in te checken. Ze zullen echter coulant optreden. Connexxion laat weten dat ze begrijpen dat je het wel eens kunt vergeten en dat de controleurs coulant  op zullen treden, maar.. “Als de reiziger stampij gaat maken, dan kan hij of zij wel een bekeuring verwachten”. Officieel is het in- en uitchecken bij Syntus verplicht, maar de vervoerder houdt vast aan de richtlijnen die de NS hanteert. Dus zolang de NS het nog niet ingevoerd heeft, zul je geen boete krijgen. Veolia werkt met gele kaarten: “Natuurlijk begrijpen wij ook dat je zoiets een keer kunt vergeten, waardoor wij als het een eerste keer gebeurt, een soort van gele kaart uitdelen. Maar gebeurt het vaker dan krijgt men een bekeuring voor zwartrijden”.

Nino Sonneveld is zelf ook student en reist dagelijks met het openbaar vervoer. Om te voorkomen dat hij risico loopt op een boete checkt hij gewoon bij elke vervoersmaatschappij in.