In Nigeria zijn maandag 26 studenten afgeslacht. De studenten werden in de stad Mubi doodgeschoten. Aangezien Mubi in het door islamisten gecontroleerde noorden van Nigeria ligt, gaan de autoriteiten er van uit dat leden van Boko Haram achter de moordpartij zitten. In dat geval zijn de studenten doodgeschoten omdat ze de misdaad hadden begaan aan een universiteit te studeren.
Boko Haram is een extreem fundamentalistische islamitische sekte die het best valt te vergelijken met Al Qaida. Boko Haram strijdt al jaren tegen alles wat westers is, dus ook tegen mensen die het lef hebben t-shirts te dragen, muziek luisteren, überhaupt zijn opgeleid of denken te mogen stemmen tijdens verkiezingen.
De afgelopen jaren hield Boko Haram vooral huis in het noordoosten van Nigeria en pleegde het diverse bloedige aanslagen.
Tijdens kerst 2011 pleegde Boko Haram aanslagen op diverse kerken waarbij tientallen christenen het leven lieten. Het totale slachtofferaantal van Boko Haram loopt inmiddels in de duizend.
Bron.
De haat tegen het westen is in Nigeria niet bepaald nieuw: toen de Britten in 1903 de macht grepen in onder andere Niger het zuiden van Kameroen en het noorden van Nigeria, destijds een kalifaat, wordt het westen gezien als grote satan.
Nog altijd weigeren islamitische Noord-Nigeriaanse moeders hun kinderen naar school te sturen omdat dit gezien als uitlevering aan het westen.
Geschiedenis
Boko Haram werd in 2002 opgericht en legde zich toe het geven van islamitisch onderwijs. De Westen hatende ouders van Noord-Nigeria stuurden hun kinderen maar wat graag naar de madrassa’s toe.
Het duurde vervolgens tot 2009 voordat de eerste aanslagen werden gepleegd door Boko Haram. Toen werd snel duidelijk dat het ideaal van vredelievende en tolerante educatie plaats had gemaakt voor eem jihad en het streven naar controle van heel Nigeria.
In 2011 maakte Boko Haram voor het eerst gebruik van zelfmoordcommando’s.
Armoede en onderwijs
In november 2011 kwamen Amerikaanse analisten met het verontrustende verhaal dat Boko Haram wel eens zou kunnen fuseren met Al Qaida. Sindsdien wordt ook door de V.S. naarstig naar oplossingen gezocht om het extremisme van Boko Haram te bestrijden.
Een van de grootste problemen in Nigeria is, naast de armoede, een totaal verwaarloosd onderwijssysteem. Van oudsher heeft de elite in Nigeria weinig waarde gehecht aan goed onderwijs, laat staan aan islamitisch onderwijs.
Begin 2012 liet ook Human Rights Watch van zich horen. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt ervoor dat Boko Haram bewust slachtoffers selecteert op religieuze overtuiging of etnische afkomst.
“Volgens internationaal recht heeft de overheid van Nigeria de plicht burgers tegen dit geweld te beschermen”, aldus Human Rights Watch.