Column

2009: televisiejaaroverzicht

17-12-2009 10:00

Winnaar: Ik Vertrek
Opvolger van Boer Zoekt Vrouw voor mensen die niet van vrouwen en boeren houden maar wel van leedvermaak. Tros-hit Ik Vertrek, geproduceerd door Stokvis Producties, scoort al vijf seizoenen lang meer dan een miljoen kijkers maar leidt desondanks een bestaan in de marge van de roem. Geniaal concept: typische Enorm Gemiddelde Hollanders die willen emigreren omdat ze écht denken dat je van het runnen van een camping in Oost-Roemenië gelukkig wordt zonder dat je een woord Roemeens spreekt, worden door een cameraploeg intensief gevolgd. Resultaat: goedbedoelende sukkels onder een te hete zon die behalve hun droom meestal ook hun huwelijk zien veranderen in een nachtmerrie en een onderkoelde voice over die net niet ironisch genoeg is om het leedvermaaktelevisie te mogen noemen, ook al is dat het stiekem wel. Nipkowschijf alstublieft!

Verliezer: Hole in the Wall
Gerard Joling en Beau van Erven Dorens in glimmend strak rubber, BN’ers van het C-kaliber, een studio vol provinciale klappers en een format dat zich laat samenvatten als ‘de kandidaat valt wederom in het zwembad, hahaha’. Zelden werd een afgestompte maatschappij zo treffend geportretteerd als door Hole in the Wall. Het morele failliet van Nederland en de totale uitverkoop van smaak gevat in piepschuimen wanden en musicalsterretjes in glanzend rubber. Het gevoel van verlies, existentiële leegte, schaamte en zinloosheid na het bekijken van een aflevering Hole in the Wall is zo groot dat het gewoon weer mooi wordt. Een terechte verliezer dus die wint in alle mogelijke verliescategorieën.

Grootste flop: De Tafel van 5
De Tafel van 5 was de grootste flop ooit. Vreemd genoeg is niet helemaal duidelijk waar het aan lag: ja, aan oninteressante gasten en dito vrouwenblaadjesgezanik, maar dat rechtvaardigt die enorm lage kijkcijfers niet. Als Vrouw & Paard met nota bene Heleen Mees en Hanneke Groenteman gerust een paar honderdduizend kijkers weet te trekken dan had De Tafel van 5 dat toch ook moeten lukken. Zo blijkt maar weer dat ook in 2009 de markt onvoorspelbaar is en doelgroepen, hoeveel onderzoek je er ook naar doet, ineens niet vatbaar blijken te zijn voor speciaal daarop afgestemde formats. De manipuleerbare massa bleek volstrekt ongrijpbaar.

Voorspelling 2010:
Wendy van Dijk stopt met televisiemaken na aanhoudende bedreigingen door Antillianen, Matthijs van Nieuwkerk tekent bij voor nog eens vijf jaar DWDD, Eva Jinek wordt weggekocht door SBS, Brecht van Hulten terug naar NOS, Brecht van Hulten toch weer weg bij NOS, Brecht van Hulten nieuwe gezicht PowNed, Eva Jinek presenteert samen met Hans Kraay jr. Domino Day, Wakker Nederland blijkt één groot kijkcijferkanon, PowNed vooral groot op Uitzending Gemist, aantal nieuwe jonge talenten bij de Vara ook in 2010 weer nul, reallife soap voor Marcel van Dam en Hanneke Groenteman, Hilbrand Nawijn maakt late night talkshow voor Wakker Nederland en Veronica maakt ook in 2010 weer prima programma’s waar geen hond naar kijkt.

Deze column verscheen eerder in weekblad Revu.