Doneer aan TPO
 

De gretige verontwaardiging over Alexander Pechtold is ziek

Er is tot nu toe nul bewijs dat hij iets heeft misdaan

Door: , 12:27, 09 september 2018

Er is tot nu toe nul bewijs dat hij iets heeft misdaan

Een paar dagen geleden was Anne Lok nog een onbeduidend duo-raadslid uit Meppel, maar sinds een reportage in roddelblad Privé mag ze zich heel even bekende Nederlander noemen. Ze had vier jaar lang een relatie met D66-leider Alexander Pechtold. Die relatie liep niet goed af en nu beschuldigt ze hem van vanalles en nog wat. Vroeger zou geen talkshow haar hebben uitgenodigd. Je hoort journalisten van toen hardop denken: ‘waarom zou ik dat sneeuwvlokje uitnodigen?’ Bij RTL Late Night wilden ze haar toch maar wat graag ontvangen.

De aanleiding is een door Privé gerecycled verhaal. Alle ‘feiten’ stonden twee maanden geleden al in Story (Blendle-link) maar desondanks wilde Twan Huys er graag nog eens met Lok over keuvelen. Hier zien we de gretigheid van de huidige generatie talkshows om de juiste gasten binnen te hengelen. Pauw en RTL Late Night lijken meer dan ooit op elkaar en vissen in dezelfde gastenvijver. Alles voor de kijkcijfers: op dezelfde manier komen tegenwoordig ook basisschoolkinderen en porno-actrices aan het woord.

Maar Huys had dikke vette pech. De ex-minnares van Pechtold had bar weinig te vertellen en wilde op veel vragen helemaal niet ingaan. Te persoonlijk allemaal. Ze bleek bovendien onbetrouwbaar: ze loog door te suggereren dat ze niet heeft meegewerkt aan het artikel in Privé, terwijl ze in werkelijkheid een verslaggever ontving en uitgebreid poseerde voor de foto’s. Dat waren geen stiekeme opnamen op straat. Hier zien we een ex-minnares op oorlogspad en journalisten die de rode loper voor haar uitrollen. Dan moet er wel iets heel ernstigs aan de hand zijn.

We kunnen over deze zaak echter vooral concluderen dat velen Privé niet hebben gelezen. Dan zou men zien dat de ophef meer zegt over de hedendaagse media dan over Pechtold. Wat zijn de feiten? Pechtold had vier jaar een relatie met Lok en zij werd twee keer zwanger. Eerst werd ze moeder van een tweeling. Wellicht is Pechtold de vader, maar dat laat ze in het midden. Dat heeft ze nog lekker achter de hand voor haar volgende media-optreden. Twan Huys zal haar wellicht geen tweede keer meer uitnodigen, maar ze is met een DNA-test ongetwijfeld elders wel welkom.

Lok claimt dat er een tweede zwangerschap was en dat Pechtold toen de vader was, maar dat ze een abortus onderging. De centrale claim in Privé: Pechtold dwong Lok tot die abortus. In alle ophef vergat iedereen naar het bewijs te kijken. Dat ontbreekt. Uit niets blijkt dat Pechtold haar tot iets dwong, hooguit dat hij geen zin had in deze zwangerschappen. Hoeveel mannen in Nederland deze ‘misdaad’ op jaarbasis plegen is onbekend, maar het zijn er waarschijnlijk tienduizenden. Zijn we echt verontwaardigd dat Pechtold een abortus wilde en dat een paar keer tegen Lok herhaalde?

Deze claim van Lok wordt ingebed in een verhaal waaruit blijkt dat ze aan het einde van de relatie veel ruzie met Pechtold had. Als dat zo is, is Pechtold in het gezelschap van een paar miljoen mannen die weleens met deuren hebben gesmeten. Lok zegt nu in de media dingen als: ‘dat Alexander hiermee kan leven is aan hem’. Het is volstrekt onduidelijk wat ze daarmee bedoelt. Ze wil zichzelf ‘verdedigen’ maar vooralsnog heeft zij hem beschuldigd en niet andersom. Ook bij RTL Late Night werd niet duidelijker wat er nou precies mis is.

Lok is vast nog niet met Pechtold klaar en we krijgen ongetwijfeld nog andere verhalen voorgeschoteld. Misschien blijkt er straks alsnog iets aan de hand te zijn, maar tot dusver is er helemaal niets. Dat Pechtold zijn advocaat met Privé liet bellen bewijst ook niets. Gek zeg, dat Pechtold niet wil dat zijn privacy geschonden wordt. De conclusie moet zijn dat D66-haters die deze week massaal om Pechtolds aftreden riepen te opgewonden zijn om deze kwestie nog binnen de juiste proporties te zien.

Bij dit soort schandalen geldt hetzelfde als bij vrije meningsuiting. We moeten de meningsuiting van politieke tegenstanders beschermen, want als zij die vrijheid kwijtraken, zijn we zelf binnenkort ook aan de beurt. Zo gaat het ook met vage, onbewezen roddels. Je moet politici op basis daarvan niet zomaar afserveren, want voor je het weet wordt ook je eigen politieke idool op basis van onbewezen roddels bij het grof vuil gezet. Het is jammer voor alle D66-haters, maar bij Pechtold ligt er vooralsnog helemaal geen bewijs. Het siert hen dat gewoon toe te geven.

 
 
 

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace