Amsterdam wordt bestuurd door Berenschot. Het beleid wordt veelal bepaald door consultants, bijvoorbeeld van Berenschot. Daar is flink onderzoek voor nodig, dat kan worden gedaan door Berenschot. En dat beleid moet worden uitgevoerd, dat kan ook door Berenschot. Wethouder Gehrels (PvdA) komt van Berenschot, evenals haar collega Van Ossel (PvdA). Wiebes (VVD) zat niet bij Berenschot, maar bij OC&C en McKinsey.
In Utrecht worden de stoelen Berenschot bezet door Lintmeijer (GroenLinks) en Kreijkamp (D66). KPMG wordt vertegenwoordigd door Isabella (PvdA). In Den Haag komt Van Engelshoven (D66) van adviesbureau Dröge & Van Drimmelen, werkte Smit (VVD) voor adviesbureaus ICN en Stallen & Smit en Kool (PvdA) voor Berg & Kleijn. Rotterdam moet het doen met Van Huffelen (D66), die was verbonden aan Holland Consultancy. Maar heeft nog wel organisatieadviseur Florijn (PvdA) en communicatiedeskundige Louwes (D66).
Van mij mag iedereen wethouder worden, ook consultants. Maar het moet allemaal niet te eenzijdig worden. Of je nu PvdA kiest of D66 of GroenLinks, je krijgt altijd Berenschot – of een ander bureau. Dat verklaart misschien waarom het beleid zo vaak hetzelfde is: de visie van de stad is citymarketing. De politiek is draagvlak creëren. Waarom doen ze dan niet zélf mee aan de verkiezingen? Lijst Berenschot. De beste CEO voor uw Stads BV!