Doneer aan TPO
 

BRIEFJE VAN JAN – Aan de minister-president van óns land

U bent als geen ander slim genoeg om het gevaar te zien van demonstraties die zonder enige wanklank verlopen

Door: , 5:34, 08 december 2018

U bent als geen ander slim genoeg om het gevaar te zien van demonstraties die zonder enige wanklank verlopen

Meneer Rutte,

We hebben gisteren kunnen merken dat de Nederlandse gele hesjes hoog op uw agenda staan.

Supporters van ADO Den Haag kregen bezoek thuis en werd aangeraden vooral geen geel hesje aan te trekken vandaag… De vriendin van iemand uit Maastricht die een grap maakte op Twitter had in no time agenten op de stoep die desnoods met geweld de toegang tot haar huis wilden forceren… Zeggen ze, hè, zeggen ze…

Zulke dingen gebeuren niet spontaan, maar omdat op het allerhoogste niveau is afgesproken om de gele hesjes in Nederland terug in de kofferbak te krijgen.

Er is u namelijk veel aan gelegen dat vandaag de gele hesjes-demonstraties in Nederland mislukken.

Dan is het burgerprotest dat op veel plaatsen in Nederland namelijk in de kiem gesmoord.

De methoden die u hanteert zijn Ruttiaans goed.

De gele hesjes die zo boos zijn dat ze met enige verbale agressie gaan demonstreren en die ten onrechte denken dat de politie de vijand is, heeft u gisteren zwaar geprovoceerd door te zeggen dat u eigenlijk ook een geel hesje draagt. De man die al ruim acht jaar de mastermind is achter alle ellende die vanuit Den Haag en Brussel tot ons komt, roept tegen de slachtoffers dat hij min of meer één van hen is. Hij maakt zich ook weleens zorgen. Klaas Dijkhoff zou zeggen: “Over dingetjes…”

Nou, meneer Rutte, ik kan u vertellen dat u op geen enkele manier ‘een geel hesje bent’.

Sterker: ik ben het zelf ook niet.

Net als u ben ik gezond en verdien ik meer dan genoeg om alle ellende van acht jaar Rutte te kunnen betalen.

Er is maar één verschil tussen u en mij: ik heb wél kinderen. En die krijgen wellicht ook kinderen. Ik draag straks dat gele hesje voor hen. Omdat ik me zorgen maak om hún toekomst.

Door te zeggen dat u ook ‘een geel hesje bent’, provoceert u de mensen die wél alle recht van spreken hebben. En u hoopt dat hun demonstraties uit de hand lopen en heeft de politie misschien wel opdracht gegeven daarbij een beetje te helpen. Zodat de selectief shoppende staatsmedia en de meeloopmedia hen weer lekker kunnen wegzetten als extreem-rechtse tokkies en minder demonstratielustige bezorgde burgers het wel uit hun hoofd laten volgende week ook de straat op te gaan.

Naast uw provocerende ‘ik draag ook een geel hesje’ (woorden), deed u nog iets.


U weet dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, dus tijdens uw wekelijkse ‘Gesprek met de minister-president’ bij de volstrekt a-kritische Staatsomroep zette u ook een beeld neer. U pakte het gele hesje dat voor u op tafel lag op, voelde er een beetje aan en zei, richting de camera: “Mooi hesje, dames en heren, mooie kwaliteit”. De boodschap: ‘Ik neem jullie in je gele hesjes volstrekt niet serieus, stelletje kneuzen’.

Als de gele hesjes-dragers al niet boos werden om uw woorden, dan werden ze het wel om het beeld.

Wéér toonde u dat de kloof tussen burger en bestuur gevaarlijk groot is geworden. Wéér bewees u dat u vindt dat de burger er voor het bestuur is en niet andersom. Wéér gooide u olie op het vuur.

We kennen u: u doet nooit iets per ongeluk.

Om te voorkomen dat het burgerprotest in de gele hesjes in Nederland door uw trucs wordt vermoord, bedachten we op de redactie van The Post Offline twaalf dagen geleden een alternatief: een extreem softe demonstratie. Eentje waarbij ook bejaarden en kinderen zich konden aansluiten en die iedereen in zijn eigen woonplaats zou kunnen organiseren en die we na de proef afgelopen zaterdag voor het Tweede Kamergebouw hebben gefinetuned.

Die ziet er zo uit: elke zaterdag om 11.30 uur verzamelen zich op drukke of markante plekken mensen in een geel hesje. Die ‘alleen maar’ een halfuurtje het lied ’15 miljoen mensen’ zingen. En die bloemen uitdelen aan passanten en de hulpdiensten die aanwezig zijn (zoals politie) omdat de demonstraties keurig zijn aangemeld bij de gemeente.

Vorige week Den Haag.

Vandaag Amsterdam (Stopera) en Rotterdam (Erasmusbrug).

Volgende week: vier steden.

De week erop: acht steden.

De week daarop: zestien steden.

Enzovoort, enzovoort.

Georganiseerd door lokale mensen, die deze methode volledig onderschrijven, waardoor ook doodnormale, keurig nette, doorgaans nooit demonstrerende, ‘gewone’ bezorgde burgers hun stem kunnen laten horen.

Het zijn extreem softe demonstraties.

En u bent slim genoeg om daarvan het gevaar te zien.

Als ik (met mijn ‘rechtse’ columnistenprofiel en vele haters bij de deugmedia) na vandaag naar de achtergrond verdwijn, ontstaat een echte burgerbeweging, waar niemand ook maar enige kritiek op kan hebben. Politici niet, media niet, mensen die het zoals u en ik zelf hartstikke goed hebben niet.

U moet daar niet aan dénken.

U provoceerde gisteren de mensen in de gele hesjes.

U maakte ze belachelijk.

Uw grootste angst is nu dat het vandaag bij de Stopera in Amsterdam en de Erasmusbrug in Rotterdam allemaal góed gaat.

Mijn grootste droom is dat het vandaag nergens uit de hand loopt en specifieker: dat het bij ons, bij de Stopera in Amsterdam en de Erasmusbrug in Rotterdam, allemaal supersoft en extreem netjes gaat.

Zelf ben ik in Rotterdam.

Als daar iets voor 11.30 uur alleen maar vreedzame mensen op het Willemsplein staan, we met z’n allen een rondje Erasmusbrug wandelen en het liedje ’15 miljoen mensen’ zingen, bij terugkeer op het Willemsplein de politie een bloemetje geven als dank voor de begeleiding, nog één keer ’15 miljoen mensen’ zingen en rond 12.15 uur weer allemaal ons weegs gaan, zonder enige wanklank, dan pink ik stilletjes een traantje weg.

Want dan hebben we u bij de ballen.

Dan heeft u geen flauw idee meer hoe u de opstand van de bezorgde burgers nog kunt bestrijden.

Dát, meneer Rutte, is mijn droom voor Nederland.

Voor de mensen die nu aan den lijve zelf ellende ondervinden, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.

Groet,

JanD

PS. Ik wens de organisatoren van alle andere gele hesjes-demonstranties vandaag uiteraard ook heel veel succes en een vreedzaam verloop. We hanteren andere methodes, maar zijn het inhoudelijk over veel eens.

 
 

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 

Inloggen TPO+