Doneer aan TPO
 

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hare Hooghartigheid

Matthijs van Nieuwkerk trapte die voorzet voor open doel uiteraard niet in

Door: , 7:01, 17 november 2018

Matthijs van Nieuwkerk trapte die voorzet voor open doel uiteraard niet in

Sintcadeaus 2018

Lieve Sylvana,

Goeie timing van DWDD om jou gisteren uit te nodigen.

Konden we het, aan de vooravond van de landelijke intocht van Sinterklaas, allemaal nog een keertje horen.

Dat jij 600 keer op een dag meemaakt dat mensen jou de wereld willen uitleggen. “Dat mensen míj willen vertellen wat ik moet vinden, wat ik moet denken, hoe ik het moet vinden en hoe ik het moet zeggen.”

Matthijs van Nieuwkerk trapte die voorzet voor open doel uiteraard niet in.

Dat is namelijk precies wat jij en die andere “Racisme!”-schreeuwers doen; en het is inderdaad rete-irritant.

Even later zei je dat “wij het er wel over moeten hebben”.

Eh… nee.

En je ging verder. “Het is ongemakkelijk om geconfronteerd te worden met onze eigen onwetendheid over racisme en de gevolgen ervan.”

Eh… nee.

“Het is ongemakkelijk, denk ik, omdat mensen zich eerder schuldig dan verantwoordelijk voelen.”

Eh… geen van beide.

“Ik vraag aandacht voor een heel ingrijpend mechanisme. En ik vraag mensen zelfreflectie te plegen. Maar vooral ook open te staan voor ervaringen van anderen. Dat vinden mensen moeilijk.”

Eh… nee. Hooguit strontvervelend, inmiddels.

Daarna legde Matthijs van Nieuwkerk je voor dat voor het eerst in jaren het aantal mensen dat Zwarte Piet gewoon zwart wil houden niet gedaald is. Ruim twee op de drie Nederlanders (68 procent) zijn er wel klaar mee dat jij, die beroepsactivisten van Kick Out Zwarte Piet, dat uitschot van De Grauwe Eeuw en de deugmedia hen vertellen wat ze moeten vinden, wat ze moeten denken, hoe ze het moeten vinden, hoe ze het moeten zeggen en dat ‘we’ het er over moeten hebben.

Je zou dan kunnen denken: we hebben het er (zeven fucking jaren lang!) over gehad, we hebben die ‘witten’ geconfronteerd met hun onwetendheid, we hebben ze zich schuldig laten voelen, we hebben ze zelfreflectie laten plegen – en dit is blijkbaar het resultaat.

Maar zo makkelijk gaf jij je niet gewonnen.

“Ik vind niet per se dat hoe mensen er over denken doorslaggevend moet zijn.”

Tja, dan houdt het op.

Dan houden we vandaag ons hart maar vast. Hopen we maar dat de Black Panthers-imitators en hun helper whitey’s zich een beetje gedragen bij de zestien intochten die ze met een bezoek willen vereren. Dat de Volkert-achtigen van De Grauwe Eeuw helemaal wegblijven bij alle intochten. En dat de kinderen allemaal een leuk feest hebben.

Ja, even over die kinderen nog.

Ik hoor van jou en al die anderen die de afgelopen jaren opeens het licht hebben gezien twee dingen. Ten eerste: dat jullie in al jullie onschuld zelf ook jarenlang Sinterklaas vierden mét Zwarte Pieten. Ten tweede: dat jullie dit allemaal doen omdat de aanwezigheid van zwarte Zwarte Pieten zwarte kinderen zo veel ellende oplevert.

Jullie doen het allemaal voor de kinderen!

Even hoor… Van de Antilliaanse kinderen in Nederland woont volgens het CBS maar 33,4 procent bij beide ouders. Van de Surinaamse kinderen 44 procent. Van de autochtone kinderen 75,1 procent.

Misschien wordt het tijd om in plaats van ‘ons’ eerst ‘jullie’ eens op te voeden?

Gezien het feit dat Antilliaanse (jonge)mannen (relatief!)  de grootste populatie vormen in de gevangenis, lijkt me dit, al die gebroken gezinnen en de mentaliteit van al die mannen, typisch een onderwerp “waar wij het wel over moeten hebben”.

Of ben ik nu een racist?

Groet,

JanD

PS. Me nieuwe nieuwsbrief is uit.

UPDATE Toen ik bovenstaand briefje schreef, had ik natuurlijk al wat voorkennis over je lekkende wappies ;-))

 

 
 
 

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie