Doneer aan TPO
 

De nieuwe Europese partij Volt heeft vooral deerniswekkende onzin in petto

Volt heeft geen idee hoe de EU werkt

Door: , 14:41, 30 oktober 2018
Partijvoorzitter Volt NL Reinier van Lanschot tijdens de presentatie van de Nederlandse tak van de pan-Europese politieke partij Volt. ANP JERRY LAMPEN

Volt heeft geen idee hoe de EU werkt

Stel: je bent gek op de EU en wilt het Europese project redden. Vroeger zou je dan lid worden van D66, want daar zitten een hoop mensen die niet genoeg van de EU kunnen krijgen. Maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig beginnen eurofielen een eigen pan-Europese beweging: Volt is een partij die in 31 Europese landen actief zegt te zijn en mee wil doen aan de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. In elk land is het inhoudelijke programma hetzelfde en dus is dit de eerste echte Europese partij, aldus Volt. Dat is meteen al een leugen.

Volt presenteerde dit weekend de ‘Amsterdam Declaration’, een verwijzing naar het EU-verdrag dat in 1997 in onze hoofdstad werd gesloten. In de verklaring kunnen we lezen waar Volt precies voor staat. Het probleem met nieuwe politieke partijen wordt meteen in volle omvang duidelijk: tegenwoordig hebben mensen een dom idee, richten een partij op en media staan in de rij om ze te interviewen, ongeacht de deerniswekkende onzin die ze verspreiden. We zagen dit vorige week al bij Code Oranje, maar nu ook bij Volt.

Volt wil de EU nieuwe energie geven. Er moet een politieke unie komen waar risico’s worden gespreid en waar alle Europeanen de vruchten kunnen plukken van de samenwerking. Volt is visionair en realistisch tegelijk, lezen we. Maar als Volt echt zo realistisch is, zou de partij zich wel een uurtje kunnen verdiepen in hoe de EU en het Europees Parlement werken. Als Volt straks in het Europees Parlement zit, hoe groot is de kans dat dan de ‘Amsterdam Declaration’ waarheid wordt? Met een heel klein beetje EU-kennis weet je: nul.

Volt wil een federaal Europa met een Europese regering, meerderheidsbesluitvorming tussen lidstaten en afschaffing van nationale veto’s. Dit zijn allemaal zaken die in Europese verdragen geregeld kunnen worden. Het Europees Parlement – waar Volt dus straks misschien in zit – gaat niet over die verdragen. Zo gaat Volt eindeloos verder: de partij wil initiatiefrecht voor het Europees Parlement, volledige transparantie en veranderingen in de manier waarop het Europees Parlement wordt gekozen… maar het Europees Parlement heeft daar niets over te zeggen.

Als het aan Volt ligt mag de EU zich met het onderwijs gaan bezighouden, maar ook daar gaat het Europees Parlement niet over. Dat geldt ook voor een Europees leger, nieuwe bevoegdheden voor de Europese ombudsman, een ‘European digital one stop shop’ om een bedrijf op te zetten, een Europees minimumloon, Europese belastingharmonisatie, Europese integratieregels, een Europese asielprocedure, Europese maatregelen voor betaalbare huisvesting en een Europese garantie voor gelijke rechten, bijvoorbeeld voor homo’s om in de hele EU te trouwen.

De grote vraag is: weet Volt wel hoe de EU werkt? Weet Volt dat er verdragen bestaan die bepalen wat de EU mag en kan doen en welke rol het Europees Parlement daarbinnen speelt? Hoe logisch zou het zijn om – als je Europese belastingharmonisatie wilt – een uurtje met een ter zake kundige Europarlementariër te praten hoe je zoiets bereikt? Minimale stapjes zijn het credo en dan alleen bij de thema’s waar het Europees Parlement iets over te zeggen heeft. Volt schrijft zonder enige schaamte dat haar verklaring ‘realistisch’ is. Hoe hard zal men in Brussel gelachen hebben?

Het is zelfs nog een stapje erger. Het Europees Parlement heeft al een enorme eurofiele meerderheid die continu roept dat de EU machtiger moet worden, meer problemen moet aanpakken en dat Europese oplossingen de beste zijn. De kans dat die meerderheid na de verkiezingen van 2019 niet meer bestaat is nihil. Als je – zoals Volt – wilt dat het Europees Parlement zich opstelt als een lobbyclub annex applausmachine voor ‘meer Europa’, is je wens allang werkelijkheid. Daar is geen nieuwe partij voor nodig.

Zo komen we op de vraag waarom mensen tegenwoordig een politieke partij oprichten. Oprichters kijken in ieder geval niet of hun ideeën realiseerbaar zijn en iets toevoegen aan de bestaande partijen. Ze beginnen gewoon met een totaal overbodig programma dat bovendien niet te realiseren valt. Enig inhoudelijk voorwerk is bij een nieuwe Europese partij niet nodig: het grote publiek kent de verdragen en de structuur van de EU toch niet, dus je zult nooit op je idiote en totaal overbodige hersenspinsels worden aangevallen.

Als je meer Europa wilt, kun je beter op D66 stemmen: daar weten ze ten minste wel hoe de EU werkt. Dat levert zeker meer succes op dan Volts deerniswekkende onzin.

 
Tags: , , ,
 
 
 

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace